fbpx

Consilierii municipali din capitală au aprobat peste 500 de decizii, 39 fiind calificate drept ilegale. Salariile lor în primul an de mandat

În perioada 15 noiembrie 2019 – 15 noiembrie 2020, consilierii municipali din Chișinău au aprobat peste 500 de proiecte. Cei mai activi dintre ei au fost înregistrate de Roman Cojuhari (PAS) și Alexandru Bondarenco (PSRM) – câte șase.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Informațiile sunt prezentate în raportul „Consiliul Municipal 2019 – 2023: Retrospectiva anului”, realizat de Asociația Primăria Mea. Documentul reprezintă o analiză a primului an de mandat al Consiliu Municipal Chișinău.

Conform analizei, cele mai multe proiecte de decizii care au fost ulterior susținute de majoritate le-a înregistrat consilierul socialist Alexandru Bondarenco (cinci). Pe locul doi, s-au poziționat consilierii PAS Dumitru Ivanov, Alexandru Trubca, Ina Coșeru și Roman Cojuhari, care au înregistrat câte patru proiecte ulterior aprobate. AL treilea pe listă este consilierul Platformei DA, Ruslan Verbițchi, dintre inițiativele căruia au fost aprobate trei.

De menționat este că în primul an de mandat consilierii s-au reunit în 24 de ședințe, care s-au desfășurat pe parcursul a 35 de zile. Prezența medie a aleșilor locali a fost de 92%, aproape 40% din numărul total de consilieri fiind prezenți la toate întrunirile.

În jur de 585 de decizii au fost aprobate. Nu toate însă au trecut de controlul de legalitate efectuat de Cancelaria de Stat. 39 dintre acestea au fost calificate drept ilegale, iar pentru 35 dintre ele s-au inițiat acțiuni în judecată.

Pentru 36 de zile de ședință, în 2020 municipalitatea a achitat consilierilor indemnizații în valoare de peste patru milioane de lei. Suma este mult mai mare comparativ cu cele achitate consilierilor din mandatul precedent pentru: mai mult de un milion de lei pentru 30 de zile de ședințe în 2017 și 658.000 de lei pentru 20 de zile de ședințe în 2018.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

CITEȘTE ȘI:

Mărul discordiei din Consiliul Municipal Chișinău: De ce s-au luat la pumni și s-au înjurat aleșii locali, dar și ce explicații oferă?

Articole asemănătoare

Back to top button