(video) Amendă record pentru înțelegeri de cartel: Compania unui fost premier, vizată

Plenul Consiliul Concurenței a aprobat o decizie prin care a destructurat cel mare cartel depistat vreodată în Moldova. Drept urmare, a fost aplicată cea mai mare amendă din istoria existenței instituției și posibil cea mai mare amendă administrativă aplicată în istoria Republicii Moldova. Una dintre companiile vizate, SRL Bioprotect, este și cea a fostului premier Valeriu Streleț.

Foto:

„La data de 26 martie 2021, plenul Consiliului Concurenței a aprobat o decizie prin care a destructurat cel mare cartel depistat vreodată, și urmare a aplicat cea mai mare amendă din istoria existenței instituției și posibil cea mai mare amendă administrativă aplicată în istoria Republicii Moldova.

Astfel, prin Decizia menționată, Consiliul Concurenței a amendat întreprinderile CÎ „Agrostoc”, SRL „Diazchim”, SRL „Bioprotect” și SA ”Fertilitatea-Chișinău” cu suma totală de 91 milioane 34 mii lei, maximim posibil conform Legii, pentru participarea în acorduri orizontale de tip cartel dur, manifestat prin practica concertată continuă îndreptată la stabilirea/fixarea directă și indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare la comercializarea către terți a produselor de uz fitosanitar și fertilizanților de marca Bayer și Belchim pe teritoriul Republicii Moldova.

În rezultatul investigației, inițiată prin Dispoziția Plenului Consiliului Concurenței nr.22 din 16.07.2020, au fost acumulate probe directe care dovedesc cu certitudine comunicarea între întreprinderi prin care se fixează prețurile și unele condiții de tranzacționare a produselor de uz fitosanitar către întreprinderile agricole de pe teritoriul țării.

Ca rezultat al acestor înțelegeri de cartel, Consiliul Concurenței a constatat că prețurile la produsele similare vîndute pe teritoriul României și Ukrainei sunt cu aproximativ 28-43% mai mici decît în Republica Moldova”, a declarat Eugen Cozmulici, șef Direcția Politici, Protocol și Relații Externe integral din cadrul Consiliului.

Potrivit CC, cifra de afaceri și activele întreprinderilor menționate au crescut cu sute de milioane de lei până la dublare pe parcursul ultimilor 5 ani, în timp ce producătorii agricoli nu au devenit mai bogați, ba mai mult, consumatorii sunt nevoiți să cumpere produsele agricole la prețuri mai înalte și produsele autohtone devin tot mai puțin competitive pe piețele externe. Reieșind din metodologia OECD, valoarea prejudiciului adus consumatorilor de înțelegerea de cartel pe parcursul anilor 2015-2020, conform calculelor, se ridică la aproximativ 190 milioane lei.





Pub