image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Dodon atentează din nou la rezervele BNM: „De ce să nu fie luată o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale?”

Igor Dodon revine la o propunere de a sa mai veche de a se umbla la rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei. Deși ideea sa a fost criticată dur de experții economici, liderul PSRM consideră că banii pot fi luați de la BNM printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale.

„Eu am spus deja, de ce să nu fie luată o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale să se ia de la Banca Națională un împrumut de 10, 15, 20 de miliarde de lei. Pentru asta e Banca Națională să ajute oamenii. Și banii aceștia să-i orienteze pentru susținerea agenților economici și pentru susținerea populației. Lucrul acesta trebuie făcut acum, nu peste o lună sau trei. Și acest lucru este posibil în situația stării de urgență prin decizia Comisiei pentru Situații Exepționale. O să vedem care va fi dinamica în continuare”, a declatat Igor Dodon de la Moscova, unde se află în vizită.

Reamintim că anterior, când deținea funcția de președinte, Igor Dodon a declarat că rezervele valutare de la Banca Națională a Moldovei trebuie să fie utilizate pentru economie. Acesta a fost acuzat de experți că dă dovadă de o lipsă crasă de profesionalism și de faptul că atentează la independența băncii centrale.

De asemenea, guvernatorul băncii centrale, Octavian Armașu, a declarat atunci că o eventuală implementare a ideii lui Dodon, privind redirecționarea rezervelor valutare ale BNM pentru proiecte de infrastructură ar putea să ducă la o creștere bruscă a prețurilor și la o inflație de două cifre.

Noutăţile partenerilor

comentarii: