image
Sursa foto: Jurnal.md

Cum au fost înstrăinate cele 16 800 de tone de grâu și ce venituri au obținut autorii schemei; „Vom anunța Procuratura”

Ex-președIntele Igor Dodon, prin intermediul ministrului de Interne Pavel Voicu și Vaja Jhashi, persoană din anturajului lui Vlad Plahotniuc, ar fi obținut un câștig de peste 12 milioane de lei prin scoaterea grâului din Rezerva de stat, la un preț de 3,87 lei/kg, printr-o firmă, dupa care grâul a fost vândut altei firme deja la un preț de 4,6 lei/kg. Și asta în condițiile în care brutăriile din țară au nevoie de grâu, iar crescătorii de animale au nevoie de ajutor. Anunțul a fost făcut de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, după ce Andrei Spânu, secretarul general al Aparatului Președintelui, a prezentat o cronologie a evenimentelor care prezintă modul cum a fost înstrăinat grâul.

„Cu această cronologie a evenimentelor orice procuror de bună credință poate acționa imediat. Alexandru Stoianoglo, aveți toată informația și e prezentată doar prima parte a schemei”, a menționat Igor Grosu.

Cronologia extragerii grâului din Rezerva de stat, prezentată de secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spânu:

22 Februarie

SC Franzeluța SA înaintează un demers către Agenția Rezerve Materiale prin care solicită eliberarea a 5 000 de tone de grâu. „Franzeluța” menționează despre creșterea prețurilor la materia primă ceea ce ar duce inevitabil la creșterea prețului la pâine, inclusiv la pâinea socială. Agenția de Rezerve Materiale nu răspunde acestui demers.

23 Februarie

Agenția de Rezerve Materiale încheie contract cu SRL Ancom Agro pentru eliberarea a 16 855 tone de grâu, roada 2016, cu valoarea totală de 65 329 990 mln lei (preț mediu 3,87 MDL/kg).

24 Februarie

Agenția de Rezerve Materiale anunță despre inițierea procedurii de împrospătare a grâului după semnarea contractului din data de 23 februarie. Inițierea se face conform HG 454 din 2020 prin care, atenție, grâul trebuie să fie restituit până la data de 01 octombrie 2020 (anul trecut).

02 Martie

Are loc o ședință de lucru la Președinție referitor la subiectul asigurării cu materie primă a industriei de panificație și asociațiile din sectorul zootehnic. În discuție se ajunge la concluzia despre necesitatea urgentă de a elibera grâu din rezerva de stat pentru industria de panificație și sectorului zootehnic pentru a nu admite o criză în aceste sectoare.

05 Martie

Ancom Agro SRL încheie un contract de vânzare a grâului cu Agrofloris Nord SRL, aceeași cantitate de 16 855 de tone, la prețul de 4 600 MDL/tona (4,6 MDL/kg).

10 Martie

MADRM trimite o scrisoare către Cancelaria de Stat prin care menționează că Republica Moldova riscă să rămână neasigurată cu grâu și comunică despre analiza necesității de intervenție de plafonare a exportului.

11 Martie

Agrofloris Nord SRL semnează o anexă la contractul din 01 iunie 2020 cu ÎCS TransBulk Logistics prin care se înstrăinează o cantitate de 17 000 tone (+-10%). Atenție, conform contractului/anexei, același grâu deja este din roada anului 2020.

27 Martie

În spațiul public apare info despre transportarea grâului către PIL Giurgiulești.

28 Martie

Ancom Agro SRL a publicat un comunicat de presă prin care menționează că grâul va fi utilizat pe piața internă, contrar documentelor și intențiilor de bază.

30 Martie

CSS recomandă interzicerea exportului de grâu.

„Vom sesiza procuratura pentru a face lumină în acest caz”, a conchis secretarul general al Președinției.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: