04:04:54 25.04.2024
Stiri

Nu toți moldovenii vor fi vaccinați din contul statului, AVERTIZEAZĂ Dodon. Socialistul nu știe exact când vor ajunge la Chișinău cele 120 de mii de doze „Sputnik V”, dar a decis deja că GUVERNUL va cumpăra 500 de mii de doze de vaccin rusesc

Actualitate 02.04.2021 10:36 Vizualizări4521 Autor: Ziarul National
Nu toți moldovenii vor fi vaccinați din contul statului, AVERTIZEAZĂ Dodon. Socialistul nu știe exact când vor ajunge la Chișinău cele 120 de mii de doze „Sputnik V”, dar a decis deja că GUVERNUL va cumpăra 500 de mii de doze de vaccin rusesc


„Cea mai mare reușită a vizitei mele la Moscova e că Federația Rusă a confirmat livrarea în calitate de ajutor umanitar a vaccinului „Sputnik V”. E vorba de 180 de mii de doze, dintre care 120 de mii de doze pentru partea dreaptă a Nistrului, iar 60 de mii pentru partea stângă a Nistrului”, a declarat astăzi dimineață Igor Dodon, în cadrul unei intervenții pe rețelele de socializare.

Totuși, socialistul nu știe când va ajunge la Chișinău această donație de 120 de mii de doze cu ser rusesc, neaprobat de către Agenția Europeană a Medicamentului.

„Livrarea va începe în a doua jumătate a săptămânii viitoare, astfel ca, în termeni proximi, pe parcursul lunii aprilie cel târziu, poate să vină la începutul lunii mai, vaccinul să ajungă în R. Moldova. Eu știu, stimați concetățeni, că așteptați cu nerăbdarea vaccinul „Sputnik V”, așa cum am promis. Dar eu am promis că vaccinul va veni. Decizia a fost luată de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, inclusiv la solicitările mele de anul trecut, în calitate de președinte”, a menționat Dodon de la sediul Ambasadei R. Moldova de la Moscova.

De asemenea, Igor Dodon pare să fi decis ce tip de vaccin va fi achiziționat cu cele 60 de milioane de lei alocate de Guvernul interimar Ciocoi.

„Am discutat cu partea rusă și despre procesul de achiziționare a vaccinurilor. Noi am lansat o procedură de cumpărare din contul statului. Am spus că partea moldovenească este gata să cumpere cel puțin 500 de mii de doze de „Sputnik V” și suntem gata să plătim, banii sunt în buget”, a menționat sursa citată.

Totuși, vaccinul care ar urma să fie cumpărat de la ruși va ajunge în R. Moldova peste două luni, când se va încheia starea de urgență instituită de majoritatea PSRM – Partidul „ȘOR”.

„Eu cred că cele 500 de mii de doze ar putea să vină în luna mai-iunie sau să înceapă livrarea în luna mai-iunie, în funcție de posibilitățile de producere. Astfel, în aprilie - începutul lunii mai o să avem aceste 180 de mii de doze (inclusiv pentru Transnistria n.r.) și mai departe o să procurăm. Eu sunt ferm convins că în două-trei luni o să fie suficient vaccin rusesc în R. Moldova, pentru ca cetățenii, cei care au dreptul să se vaccineze din contul statului, să poată face acest lucru”, a adăugat acesta.

Până una alta, vaccinarea în R. Moldova se va face din contul donațiilor, a punctat Dodon. Socialistul a enumerat toți donatorii, inclusiv cei care nu au livrat, deocamdată, nicio doză de vaccin, dar nu a pomenit niciun cuvânt de România, care a trimis la Chișinău peste 70 000 de doze de AstraZeneca, adică mai mult de jumătate dintre dozele pe care le-a primit până acum R. Moldova.

„Deci, 180 de mii de doze de vaccin (60 de mii de doze vor ajunge la Tiraspol n.r.) vin de la Federația Rusă. Deja în R. Moldova au venit 110 mii de doze din partea Occidentului. Am cifre cine și cât a donat. Iată avem deja aproape 300 de mii de doze, care real le avem în R. Moldova. Au venit sau vor veni în timpul apropiat. Eu știu că vor să doneze și chinezii un lot mare, nu știu… Eu știu cifra, dar nu o putem spune acum, deoarece urmează să fie aprobată decizia finală a partenerilor și prietenilor noștri din China. Eu știu că și Turcia vrea să ne dea un lot. Astfel, în aprilie-mai, doar din contul donațiilor, noi vom avea în total, fără a cheltui bani din buget, vreo 550 - 600 de mii de doze. Asta înseamnă 300 de mii de oameni vaccinați. Dacă vom face și achiziții - de la Federația Rusă 500 de mii de „Sputnik V” sau de la alții, atunci noi putem ușor, până la mijlocul lunii iunie, sfârșitul lunii iunie, să avem în total 1 - 1,5 de milioane de doze. Atunci criza poate fi gestionată”, a conchis Igor Dodon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md