15:35:51 25.04.2024
Stiri

RAPORT // Președinta Maia Sandu își prezintă realizările pentru primele 100 de zile de mandat: Sprijin în lupta cu pandemia, restabilirea relațiilor cu partenerii externi și inițierea proceselor de curățare a instituțiilor de corupți

Actualitate 02.04.2021 16:58 Vizualizări1977 Autor: Ziarul National
RAPORT // Președinta Maia Sandu își prezintă realizările pentru primele 100 de zile de mandat: Sprijin în lupta cu pandemia, restabilirea relațiilor cu partenerii externi și inițierea proceselor de curățare a instituțiilor de corupți


„Am venit cu soluții anticriză și am găsit sprijin în lupta cu pandemia. Am scos R. Moldova din izolare internațională și am începutrestabilirea relațiilor cu partenerii noștri. Am inițiat procese ireversibile de curățare a instituțiilor și acțiuni pentru asigurarea unei justiții independente”, sunt cele trei priorități ale Maiei Sandu la care a lucrat în primele 100 de zile de mandat la Președinție.

În raportul său care marchează încheierea a 100 de zile de mandat, Maia Sandu, învestită în funcție pe 24 decembrie 2020, enumeră 44 de acțiuni pe care le-a întreprins pentru a realiza cele trei priorități anunțate.

„Am început campania de vaccinare, datorită donației oferite în urma discuțiilor avute cu președintele României, Klaus Iohannis. Vaccinarea personalului medical din prima linie a început la 2 martie, odată cu primirea de către Republica Moldova a primului lot de 21 600 de doze de vaccin”, își începe raportul Maia Sandu.

De asemenea, șeful statului amintește semnarea, la 22 februarie, cu Uniunea Europeană a Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Comisia Europeană privind „Contractul de Reziliență COVID-19 pentru Republica Moldova” care presupune un ajutor de 15 milioane de euro pentru a sprijini republica în eforturile de combatere a efectelor pandemiei.

„Am purtat discuții cu procurorul general, președinta Autorității Naționale de Integritate și directorul Centrului Național Anticorupție, în care le-am cerut să facă eforturi mai active pentru lupta cu corupția din sistemul public, mai ales cu corupția mare. Corupția slăbește instituțiile de stat și erodează încrederea cetățenilor în capacitatea statului de a le servi interesele. Mi-am oferit ajutorul în identificarea expertizei de specialitate din afara țării pentru întărirea capacității instituțiilor de drept din Moldova în acest sens”, raportrează Maia Sandu.

Totodată, președinta amintește că, pe 29 martie, a sesizat Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului.

„Parlamentul actual s-a împotrivit să învestească un guvern profesionist și nu a oferit o soluție viabilă pentru asigurarea guvernării. Oamenii au nevoie de un stat funcțional, au nevoie de un parlament responsabil care să învestească și să sprijine un guvern stabil și competent”, a explicat șeful statului.

Printre realizări, Maia Sandu mai indică și deschiderea pentru circulație a străzilor din preajma instituției prezidențiale sau a spațiului din jurul Președinției.

„Este nevoie de multă muncă și de eforturi conjugate din partea mai multor instituții pentru a realiza modernizarea Republicii Moldova – de un guvern stabil și profesionist, de o majoritate de deputați responsabili, de o procuratură funcțională, de instituții de drept eficiente și independente. Președinția a pornit pe această cale – a dezvoltării și a bunăstării. Chiar dacă atribuțiile Președintelui sunt limitate, în doar 3 luni am reușit să redeschidem și intensificăm cooperarea cu cei mai importanți parteneri internaționali și să obținem sprijin imens pentru Republica Moldova, să aducem ajutor financiar și umanitar semnificativ și să generăm un proces de curățare a instituțiilor statului de corupție”, afirmă Maia Sandu.

Vedeți AICI raportul intergral al președintelui Maia Sandu pentru activitatea din primele 100 de zile de mandat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md