image
Sursa foto: foto simbol

Apicultorii din RM au ajuns în pragul disperării: Din cauza secetei de anul trecut au pierdut familii întregi de albine

Apicultorii din Republica Moldova au ajuns în pragul disperării! Din cauza secetei de anul trecut, crescătorii de albine au pierdut familii întregi, iar statul nu-i ajută cu nimic. Drept urmare, din ce în ce mai mulți apicultori iau în calcul vânzarea stupilor. Costurile pentru pastoral sunt destul de mari, producția - mică, iar deficitul se vede în buzunarul apicultorului. Albinarii nu-și înregistrează afacerile, iar din această cauză nu pot primi subvenții sau credite nerambursabile, spune președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.

Vasile Țurcanu lucrează în domeniu de-o viață și spune că apicultura n-a fost niciodată o ramură ușoară. Bărbatul recunoaște însă că ultimi ani au fost cei ma grei. Seceta, defrișările pădurilor și schimbarea climei sunt doar câteva dintre cauzele care duc la scăderea producției și calității mierii. Iarna trecută le-a adus crescătorilor de albine pagube enorme.

Vasile Țurcanu, apicultor: „Asta e o crimă! Noi avem astăzi pierdute undeva mai mult de jumătate de familii de albine, în toată republica. Ca noi să le restablim, nouă ne trebuie câțiva ani iarăși. Și mulți vor lăsa, fiindcă e foarte greu, e foarte multă muncă. Anul trecut dacă nu aveam miere în plus, eu am dat o tonă de miere înapoi."

Unii apicultori nu au avut însă nici gram de miere în stocuri. Drept urmare, familii întregi de albine au murit de foame:

Vasile Țurcanu, apicultor: „De foame, de foame au murit pentru că noi trebuia să le salvăm, trebuia să le dăm zahăr și siropul nu se dă târziu tare."

Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova: "Au și 50, și 60 și poate 70 la sută. Sunt așa cazuri. Chiar și unii apicultori profesioniști au pierderi, nu chiar 50 %, dar au peste media. Dacă înainte aveau 3 - 5, până la 10 %, anul acesta a ajuns și până la 20-25."

Vasile Țurcanu, apicultor: „La alți prieteni de-ai mei, apicultori au pierdut care 50 de familii, care 100. Iată ieri am vorbit cu președintele asociației raionale și mi-a zis că avea undeva 100 de familii și jumătate le-a pierdut. Iată în sat doi apicultori care le-au mântuit pe toate. Unul spune că n-are nimic, unul are trei muște acolo."

Mai mult, apicultorii spun că familiile de albine au ieșit din iarnă foarte slabite, iar din acest motiv producția de miere va avea de suferit și în acest an.

Crescătorii de albine cer intervențua autorităților. EI au nevoie de sprijin financiar pentru a-și putea acoperi pagubele și pentru a-și reface familiile de albine.

Vasile Țurcanu, apicultor: „Guvernanții pe noi nu ne-aud, nici nu vor să ne audă. Congresul nu s-a făcut, poate în vară. Președintele asociației nu-și dă interesul pentru a face ceva. Eu m-am adresat și la dumnealui, mi-a zis că mă va ajuta, că va fi zahăr și minciuni peste minciuni."

Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim spune că pentru a beneficia de ajutor din partea statului, apicultorii trebuie să-și înregistreze afacerea:

Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova: „La noi apicultorii nu vor să înțeleagă, ei vor ca statul să-i ajute, să le de-a, cum zic ei: „lasă să-mi transfere mie banii că eu știu ce să fac cu ei”. Păi nu e așa, statul te ajută, te ghidează prin subvenții, prin grant-uri, prin diferite, dar tu tot trebuie să faci câțiva pași: să înregistrez afacerea! Să fii cu acte în regulă."

Anul trecut a fost unul dintre cei mai slabi ani din ultimul deceniu în domeniul apiculturii. Din ce în ce mai mulți crescători de albine sunt gata să renunțe la stupi. Costurile pentru pastoral sunt prea mari, producția mică, iar deficitul se resimte în buzunarul apicultorului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: