Fii parte a soluționării, dar nu a poluării!

Un om informat este un om puternic. Este dezideratul de care se conduc reprezentanții Asociației Obștești „Uranus”, care au inițiat mai multe acțiuni de sensibilizare a oamenilor din satul Seliște, Orhei, despre problemele ecologice stringente ale comunei, încurajându-i să se implice activ în procesul decizional de rezolvare a acestora. Acțiunile au fost finanțate de Uniunea Europeană.

Foto: AGER

Elevii gimnaziilor din satele Seliște și Lucășeuca, raionul Orhei au fost instruiți să gândească global și să acționeze local. Școlarii au participat la mai multe instruiri organizate de Asociația Obștească „Uranus”, privind ecologia mediului ambiant și a gestionării corecte a deșeurilor la nivel local. Membra echipei de implementare a proiectului, Nicoleta Stăvilă, a menționat că „au fost organizate 18 lecții în cele două școli. Școlarii au fost informați despre importanța unui mediu ambiant nepoluat și au fost motivați să se implice și să-și dezvolte spiritul civic”.


Elevii care au participat la instruiri spun că au conștientizat cât de important este aportul lor la protejarea naturii. „Datorită acestor instruiri am conștientizat că natura este foarte prețioasă, pentru că ne oferă apă, hrană, adăpost. În perioada în care oamenii au stat izolați în casă din cauza carantinei, natura a reînviat, dar după anularea restricțiilor, gradul de poluare a crescut din nou”, menționează eleva din Lucășeuca, Valeria Bancu.


Iar Goar Eghiazarean, o altă elevă, afirmă că „satul chiar are nevoie de salubrizare, deoarece copii trebuie să crească într-un mediu mai sănătos. Este obligația noastră să menținem curățenia pentru a ne proteja sănătatea”.

Profesorii spun că astfel de acțiuni ar trebui organizate mai des. „Situația ecologică din satul Seliște se agravează pe an ce trece. Dacă mai continuăm în acest ritm, în următorii ani vom respira doar aer poluat. Aceste instruiri sunt utile, deoarece contribuie la educarea tinerei generații și formarea unor deprinderi sănătoase”, precizează directorul adjunct al gimnaziului din Seliște, Natalia Pascari.


ONG-ul mai intenționează să organizeze în cele două școli câte trei ateliere de creație, în cadrul cărora elevii vor confecționa obiecte din deșeurile menajere sau cele adunate din spațiile verzi. „Apoi, următoarea etapă va fi expunerea lucrărilor în cadrul unei expoziții, care va avea trei aspecte tematice: expoziție fotografică cu tema: „Natura și satul meu”, iar la a doua expoziție vor fi prezentate obiectele confecționate în cadrul atelierului de creație. Totodată, ne propunem să organizăm un concurs, în cadrul căruia elevii își vor prezenta ideile, conceptele de producere a mai puține deșeuri. Cele mai bune idei vor fi premiate cu gadgeturi inovative”, a menționat Nicoleta Stăvilă.


Nu doar elevii, dar și oamenii din Seliște au fost informați despre necesitatea protejării naturii, inclusiv colectarea selectivă a deșeurilor. Mai mult, asociația a elaborat și un ghid care include câțiva pași simpli pentru un mediu curat. „În octombrie 2020, membrii A.O. „Uranus” au organizat o serie de întruniri informative cu populația satului Seliște, Orhei, ce au avut drept scop informarea, sensibilizarea și instruirea locuitorilor comunei privind educația ecologică și gestionarea deșeurilor și resurselor de apă în satul Seliște. Toate acțiunile noastre se bazează pe două aspecte prioritare: educarea și implicarea”, spune coordonatorul de proiect al organizației neguvernamentale, Vladimir Tintiuc.

Activiștii civici sunt preocupați și de menținerea farmecului resurselor de apă din sat prin salubrizarea lor. „Până ca localitatea Seliște să fie conectată la rețeaua de apeduct, toți oamenii luau apă din mai multe rezervoare mici, alimentate de un izvor din pădure. După instalarea sistemului centralizat de apeduct, din cauza că tot mai puțini oameni utilizează apa din rezervoare, aceasta se revarsă pe străzile din comunitate. În perioada rece a anului, apa produce noroi și ghețuș și poluează fântânile din sat. Noi ne propunem să pompăm apa din rezervoarele care nu sunt utilizate atât de mult și să le salubrizăm pentru a rezolva această problemă”, menționează Vladimir Tintiuc.


Reprezentanții organizației neguvernamentale își propun să încheie proiectul cu o zi dedicată recunoștinței naturii. Fiecare locuitor va fi încurajat să participe la salubrizarea comunei în preajma sărbătorilor pascale, iar elevii din gimnazii vor organiza flash-moburi.

Asociația Obștească „Uranus” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Gestionarea participativă a deșeurilor în comuna Seliște, raionul Orhei”. Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și A.O. ADR „Habitat”.


// console.log('no ads situation')