(video) Vaccinurile ajunse la „neamuri”: Autoritățile din Găgăuzia și Ministerul Apărării infirmă acuzațiile lansate de Maia Sandu

Aproape 700 de doze de vaccin au ajuns la oameni din categoria „neamuri”, susține președinta Maia Sandu. Aceasta a prezentat aseară în cadrul unei emisiuni de la JurnalTV, câteva date primite de la ministerul Sănătății, despre cum au fost utilizate unele doze de vaccin. Ministerul Apărării și bașcanatul găgăuz au venit astăzi cu reacții prin care infirmă informațiile prezentate.

Foto:

„688 de oameni care au primit prima doză de Pfizer sunt din categoria neamuri. 139 sunt tot felul de angajați ai instituțiilor statului, bănuiesc că sunt consilieri ș.a. Acest lucru este rușinos și, repet, aceste lucruri descurajează efortul nostru de a obține alte donații și de a-i convinge pe producători că noi merităm să primim vaccin, pentru că asta este o dovadă de corupție. Centrul consultativ diagnostic al Ministerului Apărării, 48 de doze de vaccin au mers în afara oricăror categorii care sunt eligibile. Centrul medicilor de familie de la Botanica nr.1 - 64 de doze au mers în afara categoriei eligibile, adică 64 de neamuri, Centrul medicilor de familie de la Bălți - 71 de doze de vaccin au mers greșit, la Cantemir – 35 de doze au mers pentru tot felul de șefi, consilieri. La Ceadîr-Lunga doar 8 medici au fost vaccinați, 21 s-au dus cu totul în afara sistemului. La Edineț, Ocnița, la Rezina, la Institutul Oncologic același lucru s-a întâmplat”, a declarat Maia Sandu.

Ministerul Apărării infirmă informațiile prezentate și vine cu unele precizări.

„ În instituţiile şi subdiviziunile medicale ale Armatei Naţionale se respectă toate prevederile ordinului 93 “Cu privire la implementarea Planului national de imunizare anti-COVID-l9” din 5 februarie 2021, emis de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. De la începutul campaniei de imunizare, potrivit punctului 12 din ordinul menţionat, în Armata Naţională au fost vaccinate 234 de cadre medicale din instituţiile şi subdiviziunile medicale ale structurii de apărare.

Cele 48 de persoane vaccinate în perioada 29-30 martie curent sunt cadre medicale din subdiviziunile medicale ale Armatei Naţionale (exemplu: puncte medicale din unităţile militare),  care nu s-au regăsit în categoria „personal din instituţii medico-sanitare” din Registrul electronic de vaccinare Covid-19. Prin urmare, aceşti specialişti au fost incluşi la compartimentul “alte contingente”, ceea ce a generat interpretarea eronată a datelor înregistrate privind categoriile persoanelor vaccinate”, se arată într-un comunicat emis de Minister.

Cu o reacție a venit și serviciul de presă al Bașcanului UTA Găgăuzia.

În total, 42 de vaccinuri Pfizer au fost livrate la Ceadîr-Lunga, care au fost distribuite Spitalului Raional (12 doze) și Centrului de sănătate (30 de doze). Din acest lot, în Centrul  de sănătate Ceadîr-Lunga au fost vaccinați  20 de angajați ai Centrului de reabilitare  Ceadîr-Lunga. La includerea în baza de date a inventarului de vaccinuri, această categorie de lucrători din domeniul sănătății a fost atribuită coloanei "Alt personal". Astfel, afirmațiile conform cărora,  " 21 de doze de vaccin Pfizer au dispărut din sistem " ,nu corespund adevărului”, au spus aceștia.

Ministerul Sănătății a demarat o anchetă după ce mai mulți funcționari publici s-au vaccinat în taină.

De la demararea campaniei de vaccinare în țară, circa 40 mii moldoveni au fost imunizați.



Pub