Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Cum are loc procesul…

VIDEO Cum are loc procesul de vaccinare la „Centrul Municipal de Vaccinare”

Foto: Facebook/ Ion Ceban

La Chișinău a fost deschis „Centrul Municipal de Vaccinare” joi, 31 martie, de către Primăria municipiului Chișinău. Autoritățile susțin că centrul conține șase puncte de imunizare, iar fluxul de pacienți zilnic, la un singur punct, este de aproximativ 150 de persoane.

UPDATE

„Centrul Municipal de Vaccinare” activează zilnic între orele 08:00 – 18:00 (în zilele de odihnă 08:00 – 15:00). Reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău susțin că în cadrul centrului sunt amenajate 6 posturi de vaccinare, iar fiecare post va putea imuniza circa 150 de persoane, capacitatea zilnică de vaccinare fiind de 1000 persoane.

Procesul de vaccinare în cadrul centrului va fi efectuat conform Planului național de imunizare anti-COVID-19.

„Vaccinarea populației va avea loc conform etapei II și III de imunizare, în corespundere cu disponibilitatea și distribuirea prioritară a serurilor autorizate. Conform protocolului, fiecare persoană imunizată va fi monitorizată de medicul-specialist în sala de așteptare post-vaccinare timp de 15 – 30 minute. Persoanelor imunizate li se va elibera un certificat de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, vârsta, adresa, codul numeric personal (IDNP), date despre vaccin (doza 1 sau ulterior doza 2, denumirea vaccinului, seria lotului, data expirării), denumirea Centrului de Vaccinare și semnătura medicului-coordonator. Protecţia datelor cu caracter personal al celor vaccinați se va efectua conform legislației în vigoare”, se arată într-o notă informativă a Primăriei.

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, susține că deschiderea acestui centru este rezultatul unui „parteneriat gratis”.

„Ideea deschiderii acestui centru este foarte simplă. Este rezultatul vizitelor pe care le-am efectuat în Est și Vest. În ultima vizită pe care am avut-o la București am vorbit despre centrele de vaccinare municipale. Săptămâna trecută odată ce am avut o certitudine că pe partea de vaccin vor fi mai multe posibilități pentru R. Moldova. Am lansat un apel public pentru crea acest centru de vaccinare municipal în afara instituțiilor medicale, în afara instituțiilor spitalicești și a instituțiilor medicale teritoriale, unde astăzi avem centre de vaccinare pentru medici. Fluxul de pacienți zilnic, la un singur punct, este de aproximativ 200 de persoane, adică în mod normal dacă ne-am pune această sarcină, am putea prelucra cu vaccin sau administra vaccinul pentru cele peste 1000 de persoane, care și-ar dori acest lucru.

Repet, vaccinul este un act benevol. Nimeni nu poate să oblige sau să impună pe cineva, dar este o recomandare în lupta anti-COVID. Eu vreau să mulțumesc Ministerului Sănătății, partenerilor noștri, secretarului de stat, colegilor noștri de la ASEM, pentru că a fost posibil acest partenerit pe gratis. Nimeni nu plătește nimic cu excepția serviciilor comunale. Sala a fost oferită de către ASEM, noi am discutat săptămâna trecută cu domnul rector”, a spus Ceban.

Foto: Facebook/ Ion Ceban
Foto: Facebook/ Ion ceban

Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Grigore Belostecinic, susține că reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău au venit cu solicitarea de a examina posibilitatea închirierii unui spațiu în clădirea ASEM.

„Noi, firește, n-am ezitat să examinăm această solicitare și absolut necondiționat din prima încercare am oferit cel mai bun spațiu potrivit pentru inaugurarea centrului de vaccinare. Este o amplasare perfectă, inclusiv o clădire care oferă spații pentru intrare și iesire separată, conform tuturor normelor. Noi am oferit-o pentru o perioadă absolut gratuit”, a spus rectorul ASEM.

Foto: Facebook/ Ion Ceban

Alte 1 871 de persoane au fost confirmate miercuri, 31 martie, cu COVID-19, în R. Moldova, după efectuarea a 6 841 de teste, dintre care 1 759 teste rapide antigen. În total, de la începutul pandemiei, în R. Moldova au murit 4 960 de persoane din cauza COVID-19.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 230 241.

R. Moldova este pe locul 21 printre țările din Europa, privind incidența COVID-19 la 1 mln. de persoane și pe locul 14 în ce privește mortalitatea din cauza COVID-19, la 1 mln. de oameni.