Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Comisia pentru Situații…

ULTIMA ORĂ Comisia pentru Situații Excepționale a decis instituirea unui regim special de circulație a persoanelor în municipiile Chișinău și Bălți

Foto-simbol: ZdG

Prim-ministrul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, a anunțat restricțiile care vor fi impuse în perioada stării de urgență, 1 aprilie – 30 mai curent. Astfel, de sâmbătă, 3 aprilie, în municipiile Chișinău și Bălți se va institui un regim special de circulație a persoanelor.

„S-a decis instituirea unui regim special de circulație a persoanelor în municipiile Chișinău și Bălți. În ambele orașe este o incidență foarte mare a cazurilor de COVID-19. Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței, gospodăriei în intervalul orar de la 23:00 până la 5 dimineața, începând cu 3 aprilie 2021. Am discutat mult cu reprezentanții organelor de forță, deși, inițial, se cerea instituirea acestei restricții, începând cu ziua de astăzi, ora 23:00. Totuși, am convenit ca să amânăm activarea acestei restricții începând cu ziua de 3 aprilie, din cauza faptului că, colegii din structurile de forță au nevoie de aranjamente logistice pentru a face față controlului necesar. “, a declarat premierul interimar.

Aureliu Ciocoi susține că restricția este valabilă în municipiul Chișinău și în municipiul Bălți, dar sunt și excepții.

„Vor fi excepții în interesul deplasării în scop profesional, inclusiv de la locuință la locul de muncă și viceversa. Deplasări pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente. Excepții mai sunt și în deplasările în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii ale căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, prin autocare de pasageri sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei”, a declarat premierul interimar.

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat miercuri, 31 martie, proiectul de hotărâre al Guvernului în exercițiu cu privire la declararea stării de urgență. 52 de deputați au votat pentru instituirea stării de urgență în R. Moldova, pentru următoarele 60 de zile.

Cabinetul de miniștri a votat marți, 30 martie hotărîrea de Guvern, care presupune transmiterea Parlamentului a unui raport al Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, privind necesitatea declarării stării de urgenţă.

Acum un an, pe 17 martie 2020, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pe o perioadă de 60 de zile.