14:15:58 29.03.2024
Stiri

Povestea Marianei Honceru, cea care a scris „Dorul Basarabiei”, piesa interpretată de Ion Paladi, care a emoționat milioane de români de pe ambele maluri ale Prutului

Actualitate 01.04.2021 10:10 Vizualizări4125 Autor: Ziarul National
Povestea Marianei Honceru, cea care a scris „Dorul Basarabiei”, piesa interpretată de Ion Paladi, care a emoționat milioane de români de pe ambele maluri ale Prutului
Mariana Honceru și Ion Paladi


Deși au trecut doi ani de când a lansat piesa „Dorul Basarabiei”, interpretul Ion Paladi culege şi astăzi lauri. Melodia, care a făcut istorie în întreg spațiul românesc, a acumulat aproape șapte milioane de vizualizări pe Youtube și continuă să fie una dintre cele mai solicitate melodii.

Meritul îi aparţine nu doar interpretului Ion Paladi, ci şi Marianei Honceru de 65 de ani, cea care a scris versurile, precum şi lui Răzvan Mitoceanu, cel care a semnat muzica.

Potrivit unui interviu oferit pentru lenaaftenii.com, Ion Paladi o numește pe Mariana Honceru „a doua mamă”.

„Mariana Honceru mi-a semnat numeroase texte. Când am vorbit pentru prima dată cu ea, a dorit să afle totul despre mine. De unde vin, cine-mi sunt părinţii, fraţii – vroia să-şi facă o imagine despre persoana mea. Mi-a plăcut din prima ceea ce-mi scrie. Mă simte şi ştie ce mă reprezintă cel mai mult. Sunt mulţumit de colaborarea pe care o avem. Este o doamnă deosebită”, afirmă Ion Paladi.

Mariana Honceru locuieşte în Botoşani, România, și de sub penița ei au ieșit multe versuri care au stat la baza unor melodii devenite celebre. Drept exemplu poate servi „Sârba de la Flămânţi”, melodie cântată de peste trei decenii de Laura Lavric.

Colaborarea sa cu Ion Paladi a început grație maestrului Nicolae Botgros, dirijorul Orchestrei „Lăutarii”.

„M-a sunat şi mi-a spus că are un băieţel la care ţine mult şi pe care ar vrea să-l ajute. M-a întrebat dacă vreau să-i scriu câteva texte. De aici a pornit totul. Când l-am cunoscut pe Ion, mi-a plăcut foarte mult de el. Are o faţă deschisă, un zâmbet larg, ochi albaştri și o privire sinceră, naivă și în același timp cu tărie. Eu l-am adus prima dată în România. Când eram instructor artistic la Casa de Cultură a Sindicatelor din Botoşani, l-am invitat la un festival. A cântat gratis, deşi era cunoscut cu melodiile sale. Atunci am decis să fac şi eu un gest frumos pentru el – l-am dus pe la emisiuni radio şi tv. Două zile l-am purtat pe Ionică-al meu peste tot. Astfel, s-a legat o prietenie între noi şi familiile noastre”, povesteşte Mariana Honceru.

Versurile pentru „Dorul Basarabiei” au fost scrise „dintr-o suflare”. Iniţial, autoarea avea alt titlu, dar după ce Ion Paladi şi impresarul lui, Vlad Costandoi, au citit textul, aceştia au venit cu propunerea de a-l numi „Dorul Basarabiei”. Marianei Honceru i-a plăcut ideea, aşa că l-au rebotezat.

„Am dat textul, iar vreo două luni a stat fără muzică pe el. Îl tot băteam la cap pe Ion, ca până la urmă să i-l dea lui Răzvan Mitoceanu, un prieten foarte bun de-al meu, cel care a scris melodia şi pentru „Măicuţa-i cântec şi iubire”. Meritul pentru succesul acestei melodii este şi al lui Răzvan, care a semnat o linie melodică ce te atinge la suflet. Cred că Dumnezeu ne-a adunat pe toţi: pe maestrul Nicolae Botgros, Corneliu Botgros, Vlad Costandoi şi regizorul clipului. Când am văzut videoclipul, care este îmbinat atât de bine cu povestea textului, a acelor mii de poveşti care au stat la baza clipului, am plâns ca un copil. Bătrânii care mai sunt în viață povestesc și azi cum treceau noaptea Prutul pentru a se duce să-şi vadă iubitele”, spune textiera.

Citiți AICI întreaga poveste a Marianei Honceru de la Botoșani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md