Fără tranzacții și bunuri noi achiziționate // Ce venituri au avut judecătorii Curții Constituționale în 2020

Mariana Colun
01/04/2021

Magistrații Curții Constituționale nu au făcut tranzacții și nu și-au procurat bunuri noi în 2020. Un singur judecător a luat în posesie un nou automobil. Reporterii portalului Anticoruptie.md au analizat declarațiile de avere și de interese personale ale judecătorilor de la CC depuse pentru anul 2020 și au aflat ce câștiguri au obținut magistrații și care este mărimea conturilor din bănci ale acestora. 

Automobil, luat în posesie și folosință

Membrul CC, Vladimir Țurcan, nu a făcut achiziții în 2020. În schimb, a încheiat un contract de posesie și folosință a unui automobil de model Toyota Camry, fabricat în 2012, în valoare de 87.000 de lei. Conturile judecătorului au fost completate anul trecut cu 755 de mii de lei, din salariu, pensie și premii. La bancă Țurcan depozitează 134 de mii de lei și 11.600 de dolari.

Venituri de sute de mii, zero achiziții

Ceilalți patru membri ai CC nu au făcut achiziții anul trecut. Serghei Țurcan a încasat anul trecut, împreună cu soția, 571 de mii de lei. Banii au venit sub formă de salarii de la de la Curtea Constituțională, dar și din activitatea didactică la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, ULIM, SIS, precum și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, sub formă de dobânzi la bancă și sub formă de indemnizații. 350 mii de lei și 15 mii de euro familia Țurcan păstrează la bancă.

Domnica Manole a avut în 2020 venituri generoase - 532 de mii, salariul de la CC, și 249 de mii - pensia de judecătoare, la care se adaugă o indemnizație de 11.600 de lei. La bancă magistrata nu are niciun depozit.

Magistrata Liuba Șova a avut anul trecut venituri de 411 mii de lei din salariul obținut de la Curtea Constituțională, precum și din locațiunea unui imobil. În conturile bancare ale Liubei Șova sunt depozitați 3.400 de euro și 72.000 de lei.

Judecătorul Nicolae Roșca a adunat în 2020, împreună cu soția, care activează la un liceu din Capitală, 511 mii de lei, la care se adaugă indemnizațiile în valoare de 26 de mii de lei. Potrivit declarației de avere și interese personale, la bancă familia Roșca păstrează aproape jumătate de milion de lei.

Mariana Colun
01/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii