Dodon și liderul transnistrean poartă discuții, la Moscova, pentru obținerea vaccinului Sputnik V

Valeria Vițu
01/04/2021

Președintele Partidului Socialiștilor din R.Moldova, Igor Dodon, și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, se află la Moscova, unde poartă discuții pentru a obține vaccinul Sputnik V. Cei doi au plecat în Federația Rusă, în seara zilei de miercuri, la scurt timp după ce în R.Moldova a fost declarată stare de urgență. În R.Moldova campania de vaccinare a început acum o lună și doar puțin peste unu la sută din populație a fost vaccinată - cu AstraZeneca și Pfizer, donații făcute de România și COVAX. În regiunea transnistreană, vaccinarea a început acum câteva zile întrucât administrația de la Tiraspol a refuzat să folosească vaccinurile oferite de România, menționând că sunt în așteptarea Sputnik-V, transmite RFI, într-o corespondemță de la Chișinău.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că vizita sa la Moscova va dura două zile.”Am planificate mai multe întrevederi în cursul cărora voi discuta chestiuni ce prezintă interes major pentru țara noastră, inclusiv legate de consolidarea relațiilor bilaterale în domeniile prioritare”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook. Potrivit președintelui PSRM, care nu deține o funcție publică în stat, subiectul de bază discutat va fi obținerea și livrarea în R.Moldova a vaccinului Sputnik V. 

Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, la fel a mers în Federația Rusă pentru discuții privind obținerea serului pentru cetățenii din stânga Nistrului. Potrivit agendei, Krasnoselski are stabilite întrevederi cu reprezentanți ai administrației prezidențiale, ai Dumei de Stat, Consiliului Federațiilor, Ministerului de Externe.

Să spunem că, în regiunea transnistreană încă la 12 martie urma să înceapă campania de vaccinare împotriva coronavirusului. 1.810 doze de vaccin AstraZeneca, oferite de România, din prima tranșă, au ajuns la Tiraspol. Doar că administrația a refuzat să adminsitreze serul, menționând că sunt în așteptarea Sputnik V. Doar după trei săptămâni, au început totuși imunizarea. Alte, 600 de doze de vaccin, prin intermediul platformei COVAX, au fost livrate Tiraspolului. Originea ambelor preparate a fost ținută în taină, atât de administrația din stânga Nistrului cât și de presa din regiune. În schimb, așa-zisele autorități vorbesc deschis despre vaccinul Sputnik V. 

Subiectul privind asigurarea accesului la vaccinul Sputnik V a fost abordat, acum o săptămână, de președintele R.Moldova, Maia Sandu, și ambasadorul Federației Ruse în R.Moldova, Oleg Vasnețov. ”Am accentuat, din nou, ca și în alte discuții, că ne dorim să obținem ajutor din partea Federației Ruse pentru acces mai rapid la vaccinul Sputnik V, având în vedere necesitatea de a accelera procesul de vaccinare. Cu cât mai repede asigurăm accesul populației la vaccin anti-Covid-19, cu atât mai repede avem șansa să revenim la normalitate și să salvăm viețile celor dragi”, a afirmat Maia Sandu.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat, la sfârșitul lunii februarie că, preparatul Sputnik V a fost înregistrat în R.Modova.”S-a decis autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emitera Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea”. Astfel, au fost autorizate condiționat Sputnik V, dar și vaccinurile incluse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în Lista de utilizare în urgențe Pfizer/BioNTech, AstraZeneca.

În R.Moldova, campania de vaccinare a început la 2 martie. Până astăzi, peste 40.000 de oameni au fost imunizați împotriva Covid-19. Miercuri, a început cea de-a doua etapă de vaccinare anti-Covid. Urmează a fi imunizate persoanele de peste 60 de ani, cele cu comorbidități, profesorii, angajații Ministerului Apărării, forțele de ordine. Concomitent, continuă vaccinarea lucrătorilor medicali din instituțiile medico-sanitare, inclusiv a personalului/beneficiarilor din cadrul azilelor și Centrelor de Plasament temporar sau de lungă durată. Agenția Națională pentru Sănătate Publică a distribuit 14.400 doze de vaccin împotriva COVID-19 către instituțiile medico-sanitare publice din teritoriu, din lotul de 50.400 doze de AstraZeneca, donate de România. Potrivit Ministerului Sănătății, restul vaccinurilor sunt securizate pentru administrarea celei de-a doua doze, persoanelor care s-au vaccinat cu prima doză, precizează RFI.ro

Valeria Vițu
01/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii