image
Sursa foto: Democrația acasă

Deputat: Grâul de la Giurgiulești este din rezerva de stat, gestionată de un personaj care a colaborat ilegal cu Tiraspolul

Grâul transportat la Giurgiulești este într-adevăr din rezerva de stat și este destinat exporturilor. Despre aceasta s-a discutat în cadrul ședințeii Consiliului Suprem de Securitate. Anunțul a fost făcut de deputatul PAS, Radu Marian, care amintește totodată că rezerva de stat este gestionată de un polițist controversat, Gheorghe Tretiacov, care anterior a colaborat ilegal cu structurile de la Tiraspol.

„Din păcate, s-au confirmat temerile noastre. Așa cum s-a relatat la ședința CSS, grâul transportat la Giurgiulești este într-adevăr din rezerva de stat și este destinat exporturilor! Informația a fost confirmată de mai multe surse - instituții de drept, dar și reprezentanți ai companiei care prestează serviciile de păstrare a grâului din rezervele de stat”, a anunțat Radu Marian.

Deputatul a precizat că o parte din grâul din rezerva de stat, circa 16 800 tone, era pe punctul de a expira și trebuia vândut, pentru a fi valorificat și înlocuit cu grâu mai „nou”. Dar Agenția Rezerve Materiale, care administrează rezerva de stat, nu a întreprins acțiuni pentru a vinde grâul pe piața internă, la prețuri normale, fermierilor afectați grav de secetă sau producătorilor locali de pâine.

„În schimb, Agenția de Rezerve Materiale a acționat total împotriva interesului public, vânzând acest grâu strategic unei firme care aparține monopolistului Vaja Jhashi, spre export. Au făcut acest lucru pentru un motiv cât se poate de cinic, pentru că holding-ul lui Jhashi a oferit un preț mai mare. În loc să protejeze populația de majorarea prețurilor, această instituție a decis să facă bani. Ca rezultat, avem o situația ridicolă în care, deși există surplus de grâu de 125% pe piața locală, prețurile cresc. De ce? Pentru că statul nu este capabil să intervină pe piață atunci când are posibilitatea”, menționează deputatul.

Agenția de Rezerve Materiale este o instituție subordonată MAI, iar șeful acestei instituții este Gheorghe Tretiacov, un om numit de ministrul de interne, Pavel Voicu.

Deputatul amintește că fostul șef al poliției criminale, GheorgheTretiacov a fost vizat în spălătoria rusească. În plus, mai multe organizații internaționale l-au acuzat în 2012 pe Tretiacov că a colaborat ilegal cu regimul de la Tiraspol și a pus la dispoziția unor pseudo factori de decizie a entităților ilegale de la Tiraspol informații cu caracter personal. „

E clar că nu putem să ne așteptăm de la un om cu astfel de profil să ia decizii în interesul cetățenilor.

„Iată cum acești „nacialnici”, în frunte cu ministrul Voicu, pun în pericol securitatea alimentară a statului, doar ca să facă niște bani în plus. Este josnic de tot. Mă voi alătura demersurilr existene și voi adresa organelor de drept solicitări de investigare sub aspect penal a faptelor acestor oameni”, a mai menționat deputatul.

Amintim că la 20 ianuarie 2012 fostul colonel de poliţie Gheorghe Tretiacov a expediat în adresa organelor secesioniste de la Tiraspol materiale înșiruite pe nouă file care conţineau date cu caracter personal a şase persoane, cetăţeni ai Republicii Moldova, inclusiv a lui Vitalie Eriomenco, privat ilegal de libertate. Între altele, Tretiacov s-a adresat numitului A.V. Mejinschi cu titulatura de şef al „УБОПиК МВД Приднестровской Молдавской Республики”. Mai multe organizații specializate în apărarea drepturilor omului l-au acuzat pe Tretiacov că atentează la suveranitatea și unitatea teritorială a RM.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: