image
Sursa foto: Jurnal.md

ANRE a avizat „cu rezerve” contractele de achiziție a energiei electrice: „Nu există premise legale pentru scumpiri”

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și avizat cu rezerve contractele de procurare a energiei electrice. Totodată, Agenția anunță că a decis să sesizeze Consiliul Concurenței pentru a se stabili dacă a fost încălcată legislația și spune că nu există premise legale pentru ca tarifele pentru consumatorii finali să fie majorate.

Competiția de adjudecare s-a desfășurat între cinci furnizori precalificați din Republica Moldova și Ucraina, iar compania „Молдавская ГРЭС”, înregistrată provizoriu în Republica Moldova, a fost desemnată câștigător în toate licitațiile operatorilor din piața energiei electrice.

Prețul agreat în urma negocierilor este de 53,5 USD/MWh sau cu aproximativ 10% mai mult decât în perioada precedentă. Este de notat că, în anul 2020 livrarea energiei electrice pentru toți operatorii pieței interne era asigurată de S.A. „Energocom” cu aceeași sursă de generare (ЗАО „Молдавская ГРЭС”), la prețul de achiziție a energiei electrice de 48,65 USD/MWh.

„Având în vedere rezultatele licitațiilor operatorilor pieței interne privind achiziția energiei electrice pentru anul 2021, metodologia tarifară în domeniu, indicatorii macroeconomici care au stat la baza tarifelor pentru energia electrică, ANRE constată lipsa premiselor legale de revizuire/majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali casnici și non-casnici pe parcursul anului curent”, anunță ANRE.

Potrivit ANRE, dimensiunea pieței interne, lipsa unor interconectări cu piața țărilor Uniunii Europene (ENSO-E) și capacitatea limitată a ofertelor pentru livrarea energiei pe piața internă, au determinat numărul redus de companii precalificate în procedurile de licitație.

Totodată, agenția anunță că „în urma existenței unor bănuieli rezonabile privind încălcarea de către organizatorii licitațiilor de procurare a energiei electrice pentru anul 2021 a Legii 183/2012 concurenței (prin acorduri anticoncurențiale/cartel dur), precum și pentru evitarea situațiilor de monopol și/sau poziție dominantă pe piața internă”, a decis să sesizeze Consiliul Concurenței în vederea inițierii unei proceduri de examinare a presupusului caz de încălcare a legislației concurențiale, evaluarea și constatarea existenței poziției dominante în cazul unei întreprinderi din sector.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: