(video) Proiectul pilot „Tichetarea electronică” în capitală, în derulare

Începând cu luna martie, Primăria Municipiului Chișinău a dat start proiectului pilot de achitare electronică a călătoriilor în transportul public. Timp de șase luni, municipalitatea își propune să informeze și testeze mecanismul de funcționare.

Foto:

Potrivit directorului general al Regiei Transport Electric, Dorin Ciornii, acest sistem era necesar de a fi implementat în Chișinău de mai multă vreme, pentru a corespunde cu noile cerințe de dezvoltare din întreaga lume. Iar datorită inițiativei primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, aceasta este posibilă în sfârșit și în capitala Republicii Moldova.

Șeful interimar al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, Vitalie Mihalache, susține: „Acest proiect va schimba abordarea, în ceea ce ține opțiunile de plată oferite călătorilor în transportul public. Totodată, în aceste șase luni de pilotare, se vor testa și relațiile dintre sistem, bancă și agenții economici, care se ocupă de implementarea proiectului. Și nu în ultimul rând, este o familiarizare a locuitorilor capitalei cu noua metodă de plată.”

Pentru a se familiariza mai rapid cu noul sistem de plată, pasagerii sunt  ghidați de taxatori. În prima etapă de pilotare, aceștia sunt dotați cu terminale de plată, cu ajutorul cărora se poate face achitarea. În prezent, în transportul public din capitală sunt disponibile trei metode de plată electronică: card bancar, telefonul mobil sau ceas electronic. Cei care nu-și permit o tranzacție fără numerar, plătesc deocamdată în mod obișnuit

Chiar dacă se află la prima etapă de testare a mecanismului, atât taxatorii cât și călătorii susțin că procesul de achitare a devenit mult mai rapid, mai comod și, cel mai important, sigur.

Proiectul„Tichetare electronică” inițiat de Primărie este unul necesar și așteptat și de instituțiile statului. Potrivit directorului adjunct pe exploatare al Parcului urban de autobuze, Marcel Lupanciuc, noua metodă de achitare cu ajutorul tehnologiilor inteligente va permite să se atingă mai multe sopuri - cum ar fi automatizarea modului de plată, aigurarea transparenței la tranzacțiile de achitare a călătoriei și un mod sigur și sănătos de plată, pentru călători.

În decurs de șase luni de pilotare, Primăria împreună cu Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație urmează să ia o decizie în legătură cu modul de funcționare pe viitor a mecanismui de plată electronic.



Pub