Judecătoarea prinsă cu mită, suspendată din funcţie la solicitarea Procuraturii Anticorupție

Consiliul Superior al Magistraturii a admis astăzi demersul Procuraturii Anticorupție privind suspendarea provizorie din funcție a magistratei din cadrul Judecătoriei Chișinău, învinuită de trafic de influență. Aceasta va fi suspendată din funcție până la rămânerea definitivă a hotărârii în cauza penală în care este vizată.

Foto: Simbol

Demersul Procuraturii a fost motivat de faptul că, activând în continuare în funcția de judecător, ar putea să împiedice la stabilirea adevărului în cadrul urmăririi penale şi ar putea influenta negativ imaginea justiției, inducând dubii privind gradul de integritate al sistemului judecătoresc.

Magistrata a fost reţinută în flagrant, acum o săptămână, în baza unor informații, potrivit cărora, acesta ar fi pretins 16 mii de dolari SUA de la conducătorul unui agent economic pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un litigiu civil.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, procurorii de comun cu CNA, au documentat acțiunile ilicite ale judecătoarei, aceasta fiind reținută și învinuită de primirea a 11 mii de dolari SUA din suma inițial pretinsă.

Chiar dacă procurorii au cerut arestarea celor doi pentru o lună, la finele săptămânii trecute, sediul Central al Judecătoriei Hâncești l-a plasat pe conducătorul agentului economic - în arest la domiciliu pentru 30 de zile- a fost liberată provizoriu sub control judiciar pentru60 de zile.

Procuratura a contestat încheierile Judecătoriei Hâncești, sediul Central, insistând pe cercetarea celor doi în arest preventiv, iar Curtea de Apel Chișinău urmând să se pronunțe mâine pe acest caz.

Urmărirea penală continuă, iar procuratura va reveni cu detalii suplimentar.


Pub