(video) Deputații au votat pentru instituirea stării de urgență

15:51 „Am observat câte ingeniozitatea aveți toți, nu înțeleg cum nimeni nu s-a adresat la CC să nu anuleze Covid-ul. Plan nu poate fi, deoarece se solicită pârghii. Mari planificatori v-ați găsit”, a declarat Furculiță.

Foto:

17:58 Ședința Parlamentului s-a încheiat. 

15:07 „Piețele, centrele comerciale, urmează să avem indiferent de decizia de astăzi urmează să avem discuție cu proprietarii acestora în cadrul cărora îi avertizăm dur, sau respectă condițiile necesare pentru a continua activitatea, 4 metri pătrați per vizitator, termometria, dezinfectare etc, daca se respectă pot activa, dar cu un control riguros, dacă nu închiși. Referitor la biserică, am avut o ședință cu reprezentanții bisericilor creștine din Moldova în cadrul căreia i-am chemat la cooperare, e important și ei să ne ajute, convingă enoriașii despre necesitatea vaccinării.

Sărbătorile de Paști, Blajini, urmează să vedem cum va evalua dinamica infectării.

Deocamdată, nu este în discuții instituirea unui lockdown”, a declarat Ciocoi.

14:40 „Scurt pe doi, decizia a venit în urma ședinței CNESP de ieri, a venit pe fundalul cifrelor pe care le-ați auzit, nu avem un program prestabilit, venind doar în Parlament, dacă se votează, se convoacă CNESP și se ia decizia”, a menționat Grosu, după ce Igor Grosu a întrebat dacă există o listă de acțiuni care vor fi luate.

„Deja se lucrează. Mâine după masă vor fi consolidate acțiunile care vor fi întreprinse”, a menționat Nagacevschi.

14:20 Deputatul Slusari a întrebat de ce acum vin cu această propunere și nu pe 13 martie când fost ședința CSS cu recomandarea de a fi instituit lockdown, perioadă în care era situația gravă.

Ciocoi a menționat că de atunci au existat mai multe solicitări către Parlament să se ia o decizie în acest sens. „Ieri a fost ultima picătura și nu are legătura cu situația politică din țară”, a răspuns Ciocoi.

14:11 „După ședința de ieri a Comisiei, nu am văzut o altă soluție decât propunerea privind instituirea stării de urgență”, a declarat Ciocoi.

Acesta prezintă situația epidemiologică din ultimele săptămâni.

„Formele grave - 8,7%, ușoare - 80,6. Permanent la ședințele pe care le am la ședințele Consiliul consultativ în Sănătate Publică ni se cere să înăsprim măsurile, pentru că vaccinurile nu sunt suficiente, din cauza capacităților. CNESP nu poate institui măsuri mai dure, de aici se explică și ultimele decizii. Nu putem priva oamenii de muncă, pacienții au devenit mai gravi cu forme care se tratează mai greu. Nu este secret că avem tulpina britanică, să nu avem surpriza să importăm și cea africană care este și mai gravă”, a declarat Ciocoi.

„Terapia intensivă, medicii de acolo sunt fizic extenuați, chiar dacă aducem tehnică”, a mai adăugat Ciocoi.

„Prognoză nefavorabilă, conform medicilor, 80-100 cazuri de deces pe zi”, a mai spus premierul.

14:07 93 de deputați sunt prezenți la ședință.

„Guvernul interimar nu poate veni cu o astfel de propunere, de aceea inițiativa aparține unui grup de deputați”, a anunțat Greceanîi.

La ședință sunt prezenți premierul Ciocoi, ministrul în demisie al Justiției, Nagacevschi și specialiști din domeniul sănătății. 

Deputații se întrunesc în ședință pentru a decide dacă va fi instituită starea de urgență în Republica Moldova.




Pub