23:13:49 28.03.2024
Stiri

Guvernul a INTERZIS exporturile de grâu la insistența CSS. Un deputat oferă DETALII despre grâul scos din rezervele de stat: „Dodon și socialiștii vor să creeze HAOS, iar în următoarele 2-3 luni actele de sabotaj vor continua”

Actualitate 31.03.2021 09:58 Vizualizări2564 Autor: Ziarul National
Guvernul a INTERZIS exporturile de grâu la insistența CSS. Un deputat oferă DETALII despre grâul scos din rezervele de stat: „Dodon și socialiștii vor să creeze HAOS, iar în următoarele 2-3 luni actele de sabotaj vor continua” Facebook/Radu Marian


Guvernul interimar Ciocoi a aprobat aseară hotărârea prin care se impun restricții temporare la exportul grâului din rezervele de stat. Această restricție va fi în vigoare până la 12 aprilie curent.

Decizia fost luată după o ședință suplimentară a Executivului, deoarece inițial membrii Cabinetului au boicotat solicitarea președintelui Maia Sandu de a impune restricții la exportul de grâne, pentru a nu pune în pericol securitatea alimentară a republicii, în favoarea acesteia expunându-se doar premierul interimar, care participase în aceeași zi la ședința CSS.

Citește și: CSS solicită GUVERNULUI stopeze temporar exportul de grâne, pentru a nu admite creșterea prețurilor la PÂINE. „Va fi făcută o ANCHETĂ privind decizia Agenției Rezerve Materiale de a vinde grâu din rezerva de stat”

Mai multe instituții de stat au confirmat ieri, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS), că grâul transportat în ultimele zile la Portul Internațional Giurgiulești provine din rezerva de stat. Despre asta a anunțat astăzi deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian.

Citește și: Președinta Maia Sandu, BOICOTATĂ din nou de miniștri: Nu au interzis exporturile de grâne

„Din păcate, s-au confirmat temerile noastre. Așa cum s-a relatat la ședința CSS, grâul transportat la Giurgiulești este într-adevăr din rezerva de stat și este destinat exporturilor! Informația a fost confirmată de mai multe surse - instituții de drept, dar și reprezentanți ai companiei care prestează serviciile de păstrare a grâului din rezervele de stat. E adevărat că o parte din grâul din rezerva de stat (circa 16 800 de tone) e pe punctul de a expira și trebuie vândut către utilizatori, pentru a fi valorificat și înlocuit cu grâu mai „nou”. În situația actuală, când prețul la grâu la nivel local crește, Agenția Rezerve Materiale (ARM), care administrează rezerva de stat, ar trebui să intervină și să vândă acest grâu expirat pe piața internă, la prețuri normale, celor care au mare nevoie. Vânzarea unei astfel de cantități de grâu ar duce la stabilizarea prețurilor la grâu și ar preveni scumpirile la produsele de panificație”, a precizat deputatul.

În opinia lui Marian, Agenția de Rezerve Materiale a acționat total împotriva interesului public, vânzând acest grâu strategic unei firme care aparține monopolistului Vaja Jhashi, spre export.

„Au făcut acest lucru pentru un motiv cât se poate de cinic: holdingul lui Jhashi a oferit un preț mai mare. În loc să protejeze populația de majorarea prețurilor, această instituție a decis... să facă bani. În rezultat, avem o situația ridicolă în care, deși există surplus de grâu de 125% pe piața locală, prețurile cresc. De ce? Pentru că statul nu este capabil să intervină pe piață atunci când are posibilitatea”.

Parlamentarul a mai spus că ARM este subordonată MAI, iar șeful acestei instituții, Gheorghe Tretiacov, este un apropiat al ministrului socialist Pavel Voicu.

„Tretiacov este o persoană controversată, un fost polițist care a fost vizat în spălătoria rusească și asociat al lui Gorbunțov. În plus, mai multe organizații internaționale au declarat că Tretiacov a colaborat ilegal cu regimul de la Tiraspol și a „atentat direct la independența și suveranitatea R. Moldova prin faptul că recunoaște existența unuia alt presupus stat pe teritoriul R. Moldova și a organelor acestuia, precum și prin faptul că a pus la dispoziția unor pseudo factori de decizie a entităților ilegale de la Tiraspol informații cu caracter personal”. E clar că nu putem să ne așteptăm de la un om cu astfel de profil să ia decizii în interesul oamenilor”.

Alesul poporului susține că va solicita organelor competente să-i investigheze penal pe Tretiacov și Voicu.

„Acești nacialnici socialiști, în frunte cu ministrul Voicu, pun în pericol securitatea alimentară a statului, doar ca să facă niște bani în plus. Este josnic de tot. Voi adresa organelor de drept solicitări de investigare sub aspect penal a faptelor acestor oameni. Politic vor fi pedepsiți la următoarele alegeri - au coborât prea jos. Interzicerea temporară a exportului de grâu este o măsură neobișnuită, într-adevăr. Dar e nevoie de decizii dure atunci când șefii instituțiilor de stat sabotează oamenii, în loc să le apere interesele. Era clar încă din decembrie că Dodon și socialiștii vor să creeze haos în țară, punând toate problemele în cârca Maiei Sandu, chiar dacă tot ei controlează Guvernul și Parlamentul. Acest plan criminal este pus în acțiune doar pentru a se menține cât mai mult în funcții și a întârzia anticipatele. În următoarele 2-3 luni, actele de sabotaj ale socialiștilor și ale lui Dodon vor continua. Dar trebuie să fim tari”, a conchis Radu Marian.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md