23:15:13 28.03.2024
Stiri

VIDEO // Parlamentul care a scos la iveală CRIMELE în cazul privatizării „Air Moldova”, Aeroportului, gărilor și stațiilor auto, dar și a „Tutun-CTC”, IGNORAT de celelalte instituții ale statului: „Gradul de implementare a recomandărilor este jos”

Actualitate 31.03.2021 10:24 Vizualizări2332 Autor: Ziarul National
VIDEO // Parlamentul care a scos la iveală CRIMELE în cazul privatizării „Air Moldova”, Aeroportului, gărilor și stațiilor auto, dar și a „Tutun-CTC”, IGNORAT de celelalte instituții ale statului: „Gradul de implementare a recomandărilor este jos”


Instituțiile statului nu țin cont nici de rapoartele de audit ale Curții de Conturi, nici de recomandările făcute, după ample investigații, de către Parlament.

Concluzia aparține Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice care a dezbătut marți subiectul privind procesul de executare a recomandărilor misiunilor de audit efectuate de către Curtea de Conturi la mai multe întreprinderi mari din R. Moldova.

În cazul companiei „Air Moldova”, de exemplu, din cele 11 recomandări pentru remedierea problemelor depistate în procesul de privatizare a „Air Moldova” expuse în Raportul auditului conformității procesului de privatizare a Î.S. Compania Aeriană ”Air Moldova”, aprobat de către Parlament pe 13 decembrie 2019, a fost realizată doar una.

Parlamentul constatase atunci că managementul precar al procesului de privatizare în interesele unor anumite grupuri de interese au dus la pierderea controlului statului asupra acestui bun. Comisia de control al finanțelor publice a cerut Agenției Proprietății Publice ca, în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și cu Cancelaria de Stat, să analizeze minuțios cauzele producerii situației atestate, efectele acesteia asupra bunei gestionări a patrimoniului public și să elimine toate vidurile și lacunele în materie legislativă și normativă pentru neadmiterea unor înstrăinări în detrimentul statului.

Un alt exemplu ține de concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Comisia de control al finanțelor publice a recomandat Guvernului, încă pe 4 martie 2020, să examineze posibilitatea inițierii procedurii de renegociere a contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora, inclusiv posibilitatea anulării taxei de modernizare. Din cele 17 recomandări ale Curții de Conturi, parțial au fost implementate nouă, iar opt au rămas neimplementate.

În cadrul aceleiași ședințe, au fost audiate instituțiile responsabile de executarea deciziei Comisiei din 2 iunie 2020 urmare a audierii publice a Raportului auditului conformității realizării parteneriatului public-privat aferent modernizării și eficientizării activității filialelor Î.S. „Gările și stațiile auto” din 27 noiembrie 2019. Comisia a constatat că parteneriatul public-privat aferent modernizării și eficientizării activității filialelor Î.S. „Gările și stațiile auto” s-a realizat cu nerespectarea principiilor fundamentale aplicate în domeniul parteneriatului public-privat și a prevederilor cadrului legislativ-normativ în vigoare. Comisia condusă de Igor Munteanu a recomandat Guvernului, printre altele, să asigure identificarea beneficiarului efectiv, responsabil de îndeplinirea exactă și riguroasă a tuturor obligațiilor care decurg din actualul contract de parteneriat public-privat.

Președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Igor Munteanu, și-a exprimat regretul în legătură cu neidentificarea până în prezent a beneficiarului efectiv. Totodată, din cele cinci recomandări emise de Curtea de Conturi și care se conțineau în decizia Comisiei parlamentare, doar una este parțial implementată, celelalte sunt considerate neimplementate. „Este sub orice nivel, aceasta denotă că subiectul este lăsat pe poliță și nu i se atribuie suficientă atenție”, a conchis Igor Munteanu.

În ceea ce privește procesul de vânzare-cumpărare a acțiunilor statului deținute în S.A. „Tutun-CTC”, în Rezoluția Comisiei din iunie 2020 se arăta că „situația financiară a companiei a fost înrăutățită intenționat pentru a putea fi preluată pe bani puțini, în condiții obscure, iar interesele legitime ale statului nu au fost apărate conform principiilor de bază ale deetatizării proprietății publice. „Întreaga operațiune de preluare a controlului asupra celei mai importante companii de stat în industria tutunului a neglijat interesele statului și s-a făcut în avantajul unor beneficiari efectivi, care se găsesc în spatele companiei care a privatizat oficial bunurile de stat”, se constata în decizia Comisiei de control al finanțelor publice.

„Exercițiul de astăzi este un nivel suplimentar prin care Parlamentul încearcă sa întărească instrumentul de supraveghere legislativă. S-a constatat că gradul de implementare a recomandărilor este foarte jos. Va trebui să examinăm în cadrul Comisiei de control al finanțelor publice ce fel de instrumente să utilizăm în raport cu Executivul ca instituțiile respective să-și îndeplinească corect funcțiile, iar cooperarea cu Curtea de Conturi să fie fortificată și să se soldeze cu rezultate”, a subliniat președintele Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, Igor Munteanu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md