Stare de urgență pentru 60 de zile. Premierul interimar Ciocoi a obținut „atribuții mai mari decât poate duce”

Ilie Gulca
31/03/2021

Parlamentul a decis, miercuri, instituirea stării de urgență în Republica Moldova pentru 60 de zile. Cei 52 de deputați, de fapt, actuala majoritate parlamentară, au votat pentru această decizie, invocând situația gravă provocată de Pandemia de Covid-19. O solicitare în acest sens a venit din partea premierului interimar Aureliu Ciocoi, care a declarat de la tribuna centrală a legislativului că numărul deceselor a crescut cu peste 30 la sută în ultimele două săptămâni.

Autorii proiectului – deputații PSRM Bolea, Suhodolski și Dolința – propun raționalizarea consumului de alimente și alte produse de strictă necesitate; coordonarea activității mass-media; chemarea cetățenilor pentru prestări de servicii în interes public, rechiziții de bunuri în scopul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor care au impus declararea stării de urgență etc.

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, a calificat ședința drept „o scenă tristă” în care „un guvern demis cere atribuții mai mari decât poate duce, iar partidele serioase își arunca pisica în brațe unul altuia numai să nu răspundă pentru faptele lor”.

„Care-i sensul înlocuirii unei stări excepționale de sănătate publică (legea 10/2009) cu o altă situație de asediu (212/2004) în condițiile în care solicitantul acestui regim special nu are plan de acțiuni, nu știe cum își va folosi atribuțiile pe care le cere. Orice restricții de carantină ar trebui să fie aplicate numai localizat, diferențiat, pentru ca infecția se difuzează acolo unde sunt aglomerări urbane, unde nu se respectă izolarea și lipsește accesul la vaccin. În rest, starea de urgentă nu trebuie sa fie folosită politic”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook.com.

În opinia parlamentarului Mihai Popșoi, PAS, această acțiune a majorității parlamentare nu reprezintă altceva decât „unicul plan de amânare a alegerilor anticipate”.

„Vă acoperiți propriile fotolii cu suferința oamenilor”, a comentat Mihai Popșoi de la PAS.

Ilie Gulca
31/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii