‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAu dat start sezonului de irigare. În 2020 suprafețele irigate s-au dublat

Au dat start sezonului de irigare. În 2020 suprafețele irigate s-au dublat

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii din Puhăceni, Anenii Noi au început campania de plantare a legumelor în câmp deschis. Necesarul de apă este asigurat datorită sistemului centralizat de irigare care a fost renovat acum peste 5 ani.

Per total, sunt irigate 293 de hectare, pe când capacitatea maxim a sistemului se ridică la 900 de hectare.

Per total, sunt crescute aproximativ 15 culturi pe aceste câmpuri, în mare parte legume. Potrivit lui Ion Gusovschi, directorul Asociației Acva Grup, sistemul are capacitatea de irigare a peste 900 de hectare.

„Din anul 2015, când a fost renovat sistemul de irigare, până în prezent, suprafața irigată s-a majorat de la 80 la 290 de hectare. A crescut și numărul utilizatorilor – sunt deja 84. Sistemul nu este exploatat la capacitatea sa maximă, de circa 960 de hectare, adică utilizăm doar circa 30% din potențial. Lucrurile s-au schimbat esențial după renovarea sistemului, acum sunt obținute recolte mai mari și nu depindem atât de mult de condițiile naturii. Acest suport este foarte important”, a menționat Ion Gusovschi.

Asociația a beneficiat de suportul proiectului APM – stațiile de pompare au fost dotate cu câte o pompă cu capacitate medie. Prin intermediul APM, USAID a acordat în aria sistemelor de irigare reabilitate granturi în valoare de circa 440 mii dolari. 

Potrivit datelor FDD Moldova, în 2020 suprafețele irigate de asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare a constituit 6,5 mii ha, iar volumele de apă pompată la irigare s-au triplat, ajungând la 9,5 mln m3.

Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate 31 de asociații, dintre care 24 de AUAI au în gestiune 27 sisteme centralizate de irigare. Doar 10 din sistemele menționate au beneficiat de reabilitare integrală în perioada anilor 2010-2015, datorită granturilor Guvernului SUA, în cadrul Programului Compact. Restul, 17 SCI sunt parțial funcționale ori nefuncționale, necesitând intervenții substanțiale pentru reabilitarea infrastructurii și creșterea suprafețelor irigabile.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›