/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Bătrânii din aziluri au fost incluși în prima etapă de imunizare din cauza numărului mare de infectări

missing
30 martie 2021, ora 23:47

A început vaccinarea cu serul Pfizer a beneficiarilor din aziluri și centrele de plasament temporar. Întrucât o bună parte din persoanele care locuiesc ori sunt angajate în astfel de instituții au fost infectați cu noul tip de coronavirus, aceștia, de rând cu lucrătorii medicali, au fost incluși în prima etapă de imunizare. De exemplu, la azilul republican din Capitală, aproape jumătate dintre bătrâni au trecut peste boală, așa că vaccinul a fost extrem de așteptat, ne-au spus ei.

Totuși, o parte din pensionari au refuzat vaccinarea, din motiv că sunt în așteptarea serului Sputnik. Pentru bătrâna Ioana, vaccinul vine ca o adevărată salvare la ai săi 81 de ani. Pensionara povestește că, deja de mai mulți ani, locuiește la Azilul republican din Capitală, întrucât nu are nici copii și nici alte rude la care ar putea trăi și care ar putea să-i întindă o mână de ajutor la nevoie.

Iar azilul, care era considerat a fi unul sigur, odată cu pandemia s-a transformat într-un adevărat focar de infecție. Aproape jumătate dintre beneficiari, mai exact 60 de persoane, s-au molopsit și au suportat boala, iar un bătrân a și decedat din cauza complicațiilor. Astfel, faptul că în instituție va fi livrat serul Pfizer i-a bucurat mult pe bătrâni.

Din cauza numărului mare de infectări, dar și a vârstei înaintate a beneficiarilor, deja de un an azilul se află în strictă izolare de lumea înconjurătoare. Perioada de carantină este una foarte dificilă pentru beneficiarii azilului, așa că vaccinarea, spun ei, ar putea deveni colacul lor de salvare de singurătate.

Doar timp de o zi, peste 40 de persoane care se adăpostesc din azil au fost vaccinate, împreună cu 26 de angajați ai instituției. În total, doar în jur de 80 de beneficiari se vor putea imuniza, întrucât ceilalți au mai multe boli cronice ori au suportat recent boala. Unii, însă, refuză vaccinarea.

Totuși, pensionarii se bucură că sunt vaccinați cu serul Pfizer, despre care se spune că ar avea mai puține reacții adverse în cazul persoanelor în vârstă. Cel puțin, până acum, careva reacții la ser nu au fost semnalizate. Beneficiarii din aziluri au fost incluși în prima etapă de imunizare, de rând cu lucrătorii medicali, întrucât o bună parte din persoanele care locuiesc ori sunt angajate în astfel de instituții au fost infectați cu noul tip de coronavirus.

Anterior, au fost raportate focare de îmbolnăvire în Azilul de bătrâni și invalizi din satul Bădiceni, raionul Soroca, dar și în azilul din satul Iabloana, raionul Glodeni, acolo unde, în aprilie trecut, abia la începutul pandemiei, erau raportate deja peste 30 de cazuri de infectare. Studiile din Marea Britanie au arătat că o singură doză de vaccin a scăzut cu 62% rata de infectare din Centrele de plasament locale. De la începutul pandemiei, din peste 2000 de beneficiari ai azilurilor din țară, 430 au fost testați pozitiv la noul tip de coronavirus. de locuit

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram