Au cerut mită o masină sau aproape jumătate de milion de lei: Un primar și un muncitor, reținuți de CNA

Primarul comunei Măcărești din Ungheni și responsabilul tehnic a lucrărilor de aproviziune cu apă potabilă au fost reținuți de ofițerii CNA și procurori într-un dosar de corupție. Cei doi au fost învinuți că, de ceva timp, au exercitat presiuni asupra administratorului companiei ce era responsabil de construcția apeductului în valoare de 410000 lei pentru a semna luarea în primire a lucrărilor finale. 

Foto: UNIMEDIA

În cadrul cercetării cauzei penale,  s-a constat că Fondul Ecologic Naţional din cadrul Ministerului Mediului finanțează proiecte administrației publice locale pentru dezvoltarea infrastructurii localităților din țară. Astfel, Primăria comunei Măcărești din raionul Ungheni a profitat de finanțare, organizând licitații publice pentru efectuarea lucrărilor „Alimentarea cu apă potabilă a comunei Măcărești”. Prin această  licitație, a fost desemnată în calitate de câștigător un operator economic, fiind încheiat un contract de antrepriză între acesta şi Primărie, iar mai târziu primăria a desemnat un responsabil tehnic al lucrărilor de aprovizionare cu apă potabilă.

Fiind anchetați primarul împreună cu responsabilul tehnic au dat explicție de ce creau un șir de impedimente agentului econmic, astfel, targiversau intenționat darea în explotarare a apeductului, iar mai târziu au cerut mită un automobil de model Dacia Duster sau bani în sumă de 410 000 de lei, ca să semneze proceselor-verbale a lucrărilor  finale.

CNA au fost martori la efectuarea transmiterei unei tranșe în sumă de 110000 lei către responsabilul tehnic are contiunua să pretindă și la 300000 de lei pentru sine și primarul comunei.Astfel, la birourilor celor doi au fost efectuate percheziții de unde s-au ridicat mai multe sume de bani, dupa care au fost conduși la audieri de către CNA și reținuți pe 72 de ore. Cei doi riscă închisoare pâna la 10 ani, amendă penală și dreptul de a ocupa funcții publice pentru anumită perioadă.


Pub