Ion Perju: „Avem destule rezerve”. Guvernul se opune să introducă o interdicție temporară pentru exportul grânelor

grain-shipping_AdobeStock_221656185_E1
Foto: World Grain

Guvernul, întrunit astăzi 30 martie, în ședință după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), nu a luat nicio decizie vizavi de recomandarea acestei structuri prezidate de către președinta Maia Sandu privind stoparea temporară a exportului de grâne, pentru a nu admite creșterea prețurilor la pâine. În favoarea acestei decizii s-a pronunțat doar premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Din toți miniștri doar Ciocoi a susținut inițiativa, restul s-au abținut. Ședința a fost întreruptă pentru ca miniștri să se întrunească în clădirea Guvernului pentru o ședință cu prezență fizică.

Ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, a menționat că nu este nevoie de interzis exportul deoarece statul are destule rezerve de grâu.

Așadar, potrivit lui Perju, roada de grâu a fost de 600 de mii de tone în anul 2020, iar până acum au fost exportate 107 mii de done de grâne.

„Din totalul de 600 de mii de tone care s-au produs anul trecut, începând de la întâi iulie până în prezent, la 30 martie, au fost exportate în jur de 107 mii de tone. Țara are nevoie pentru asigurarea securității alimentare a țării în jur de 300-350 de mii de tone. Nu este riscul de lipsă de grâu alimentar în țară, probabil că Consiliul Suprem de Securitate operează cu alte date, eu nu am fost astăzi la această ședință”, a declarat Ion Perju.

Ministrul a propus ca subiectul să fie examinat la ședința următoare a Guvernului, care ar putea avea loc săptămâna viitoare, fiindcă atunci dânsul va avea date concrete, solicitând deja „informații din teritoriu”.

Reiterăm că mai devreme, în urma ședinței Consiliul Suprem de Securitate (CSS), președinta Maia Sandu a anunțat că a cerut guvernului să introducă o interdicție temporară la exportul grânelor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente