fbpx

Miniștrii nu susțin interzicerea exportului de grâu: Cantitatea pe care o avem satisface securitatea alimentară a țării

Subiectul cu privire la aprobarea hotărârii de Guvern privind interzicerea exportului de grâu până pe 15 aprilie a provocat discuții aprinse între miniștri, ca într-un final să se decidă convocarea unei ședințe închisă, cu prezența fizică a miniștrilor, în clădirea Guvernului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aureliu Ciocoi a specificat că este un subiect extrem de sensibil, dar interdicția va fi stabilită pentru o perioadă scurtă de timp. La care ministrul Agriculturii, Ion Perju și-a exprimat dezacordul, spunânc că cantitățile de grâu din rezerva de stat satisfac deplin securitatea alimentară a Republicii Moldova.

„Au fost acordate pentru diminuarea pierderilor înregistrate de producătorii agricoli peste 380 de milioane de lei. La moment, avem însămânțate peste 318.000 de hectare de grâu, care sunt într-o stare foarte bună, peste 45.000 de hectare de orz. Conform datelor pe care le avem la moment, în anul 2020 au fost recoltate peste 600.000 de tone de grâu, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din ceea ce s-a produs în 2019, dar această cantitate satisface pe deplin asigurarea securității alimentare a țării.

Din totalul de 600.000 de tone, în perioada 1 iulie 2020 până la 30 martie 2021 au fost exportate circa 107.000 de tone de grâu. Pentru asigurarea securității alimentare a țării avem nevoie de circa 300-350 de mii de tone. Nu există riscul de a înregistra lipsă de grâu alimentar. Cred că, CSS operează cu alte date. Eu nu am participat la ședința Consiliului, deși este un subiect care vizează direct instituția noastră. Dacă este indicația Președintelui Republicii Moldova și a Consiliului Suprem de Securitate trebuie să purcedem la vot”, a mai spus Ion Perju.

Deoarece nu s-a ajuns la un conses, iar pentru aprobarea hotărârii a votat doar premierul interimar, ședința Executivului a fost întreruptă pentru ca miniștrii să poată dezbate acest subiect înafara ședinței.

Luni dimineață, 29 martie, șefa statului, Maia Sandu, a cerut, de urgență, Guvernului să impună resticții privind exportul de grâu din rezervele de stat. Ulterior, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a venit cu o reacție la cele spuse de președintă, susținând că informațiile sunt eronate și acuzațiile – nefondate.

De asemenea, marți, 30 martie, Maia Sandu a discutat subiectul exportului de grâu și la ședința Consiliului Suprem de Securitate. 

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button