‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExportul de grâu din rezerva de stat - interzis până pe 12 aprilie

Exportul de grâu din rezerva de stat – interzis până pe 12 aprilie

‹ adv ›
‹ adv ›

Actualizare: Într-un final, Guvernul a aprobat astăzi hotărârea de Guvern potrivit căreia exportul de grâu din rezerva de stat va fi interzisă până pe data de 12 aprilie 2021.

„Se interzice exportul grâului, poziția tarifară 1001, din rezerva de stat. Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial”, a specificat ministrul agriculturii, Ion Perju.

Decizia a fost votată unanim.

_________________________________

Subiectul cu privire la aprobarea hotărârii de Guvern privind interzicerea exportului de grâu până pe 15 aprilie curent a provocat discuții aprinse între miniștri, iar într-un final s-a decis convocarea unei ședințe cu prezența fizică a miniștrilor, în clădirea Guvernului.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju susține că anul agricol 2021 va fi unul mult mai bun, comparativ cu anul 2020. 

„Au fost acordate pentru diminuarea pierderilor înregistrate de producătorii agricoli peste 380 de milioane de lei. La moment, avem însămânțate peste 318 mii de hectare de grâu, care sunt într-o stare foarte bună, peste 45 de mii de hectare de orz. Conform datelor pe care le avem la moment, în anul 2020 au fost recoltate peste 600 de mii de tone de grâu, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din ceea ce s-a produs în 2019, dar această cantitate satisface pe deplin asigurarea securității alimentare a țării. Din totalul de 600 de mii de tone, în perioada 1 iulie 2020 până la 30 martie 2021 au fost exportate circa 107 mii de tone de grâu. Pentru asigurarea securității alimentare a țării avem nevoie de circa 300-350 de mii de tone. Nu există riscul de a înregistra lipsă de grâu alimentar. Cred că, CSS operează cu alte date. Eu nu am participat la ședința Consiliului, deși este un subiect care vizează direct instituția noastră. Dacă este indicația Președintelui Republicii Moldova și a Consiliului Suprem de Securitate trebuie să purcedem la vot”, a mai spus Ion Perju.

Aureliu Ciocoi a specificat că este un subiect extrem de sensibil, dar interdicția va fi stabilită pentru o perioadă scurtă de timp.

„Este o perioadă scurtă de timp în care trebuie să reușim să examinăm minuțios capacitatea de  reacție în caz de necesitate pentru asigurarea securității alimentare a țării. Din ceea ce a prezentat Ion Perju, înțeleg că nu există un pericol real la adresa securității alimentare, însă vedem că există un fenomen ciudat care duce la majorarea constantă a prețurilor la un kg de grâu sau la făină. Consider că, trebuie să aprobăm acest proiect”.  

‹ adv ›

Doar premierul interimar a votat pentru interzicerea exportului de grâu, ulterior ședința Executivului a fost întreruptă, pentru ca miniștrii să poată dezbate acest subiect înafara ședinței.

Amintim că, propunerea a venit în urma deciziei aprobate în cadrul Consiliului Suprem de Securitate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii