Nava care blochează Canalul Suez a fost repusă pe linia de plutire

Nava containerizată, care a blocat Canalul Suez timp de aproape o săptămână,  a fost repusă pe linia de plutire aproape în totalitate luni, 29 martie, a declarat o sursă din cadrul transportului maritim cu cunoștințe despre această problemă, sporind speranța că cursul navigabil ocupat va fi redeschis curând, scrie Reuters.

Foto: www.bloomberg.com

Nava, care are o lungime de 430 de metri, a fost îndreptată în canal și va fi supusă inspecțiilor înainte de a fi mutată, spun sursele citate.


Un videoclip postat pe rețelele de socializare a arătat că pupa navei se răsucise, deschizând spațiu în canal. Alte înregistrări, care nu au putut fi verificate imediat de Reuters, includeau aplauze și sunetele unor nave care „sunau în semn de fericire”.


Serviciul de urmărire a navei VesselFinder a schimbat starea navei „în curs de desfășurare” pe site-ul său web.


Cel puțin 369 de nave așteaptă să tranziteze canalul, inclusiv zeci de nave de containere, vase de transport în vrac, nave petroliere și gaze naturale lichefiate (GNL) sau nave de gaz lichefiat de petrol (GPL), a declarat duminică președintele SCA, Osama Rabie, pentru Egiptul Extra News.


Prețurile țițeiului au scăzut după știrea că nava a fost reflotată, iar Brent a scăzut cu 1 dolar pe baril la 63,67 dolari. Acțiunile Evergreen Marine Corp cotate în Taiwan - locatorul navei - au crescut cu 3,3%.


Aproximativ 15% din traficul maritim mondial tranzitează Canalul Suez, care este o sursă cheie de venituri în valută pentru Egipt. Oprirea actuală costă 14-14 milioane USD pe zi. Tarifele de transport maritim pentru petroliere aproape s-au dublat după blocarea navei, iar blocajul a perturbat lanțurile de aprovizionare globale, amenințând întârzierile costisitoare pentru companiile care se confruntă deja cu restricțiile Covid-19.


Pub