60 milioane euro, în vânt. Sandu: Au rămas nevalorificate din cauza Guvernului Chicu. Fostul premier: Minciuna pare să fie îndeletnicirea preferată a administrației din spatele „gardului căzător"

Guvernul Chicu s-ar face vinovat de faptul că Republica Moldova ratează 60 de milioane euro, bani rămași nevalorificați din Acordul privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova în 2010. De această părere este președinta țării, Maia Sandu, care susține că Guvernul Chicu a refuzat să semneze acel Protocol care să extindă Acordul, inacțiune venită și din partea Guvernului în exercițiu. Fostul premier, Ion Chicu, infirmă informația și spune că guvernele de la Chișinău, inclusiv, cel condus de Sandu, au solicitat încă din 2019 negocierea și semnarea Protocolului 6, iar Guvernul Chicu a solicitat de 2 ori.

Foto:
„Într-o perioadă de criză profundă, Republica Moldova ratează un sprijin financiar important. Guvernul de la București a anunțat în această seară despre încetarea valabilității Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova în 2010. Este vorba de peste 60 de milioane de euro, rămase nevalorificate din cauză că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului.
Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut îmbunătăți viața oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea și modernizarea a peste 1000 de grădinițe și instituții școlare sau proiecte de infrastructură, cum este Gazoductul Iași-Chișinău și interconectarea energetică.
Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament.
Vom opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor”, a scris președinta țării, într-o postare pe facebook.

Ion Chicu a venit cu o reacție într-o postare pe telegram, prin care susține că „guvernele de la Chișinău, inclusiv, cel condus de Sandu, au solicitat încă din 2019 negocierea și semnarea Protocolului 6, iar Guvernul Chicu a solicitat de 2 ori”.

„Pe Maia Sandu în primele 100 de zile de mandat nu poți să te superi. Și nici critica. Trebuie să respectăm măcar cele mai simple reguli de comportament. Deși minciuna pare să fie îndeletnicirea preferată a administrației actuale din spatele "gardului căzător", o să mă abțin și de data asta să reacționez la aberații de genul "guvernul Chicu a refuzat semnarea Protocolului..."

Voi veni cu o reacție după ce va apărea comunicatul guvernului interimar (sper să fie un asemenea comunicat). Dacă nu va fi un asemenea comunicat, o să vin eu cu detalii, inclusiv despre rolul administrației Sandu în acest proces. Rog jurnaliștii care mi-au cerut reacție la declarația de duminică seara a Maiei Sandu, să-i solicite dumneaei dovada documentală a "refuzului guvernului Chicu"...

Guvernele de la Chișinău, inclusiv cel condus de actualul președinte, au solicitat încă din 2019 negocierea și semnarea Protocolului 6. Ultimul guvern  (Chicu) a solicitat de 2 ori...”, a scris Chicu.

Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la 27 aprilie 2010, și-a încetat valabilitatea ieri, 28 martie 2021, la zece ani de la intrarea sa în vigoare. Potrivit unui comunicat emis de Ambasada României la Chișinău, autoritățile din România au solicitat ca acordul să fie prelungit, prin încheierea unui nou Protocol adițional (Protocolul 6), însă Guvernul de la Chișinău nu a transmis răspuns la acest demers.


Pub