Sporirea capacităților de testare și crearea unui Centru de criză: Subiectele discutate la ședința Consiliului Consultativ de Sănătate Publică

Sporirea capacităților de testare, fortificarea capacităților medicinii primare, crearea unui Centru de criză care să coordoneze procesul de comunicare și informare au fost câteva dintre propunerile examinate în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Consultativ de sănătate publică pe lângă Prim-ministru. În cadrul reuniunii, membrii Consiliului au examinat necesitatea introducerii unui set de acțiuni suplimentare în scopul eficientizării procesului de gestionare a situației pandemice. 

Foto:

În cadrul ședinței, membrii Consiliului consultativ au examinat mai multe propuneri de acțiuni prioritare, care ar contribui la stoparea extinderii infecției în țară. Printre acestea – sporirea capacităților de testare, fortificarea capacităților medicinii primare, crearea unui Centru de criză care să coordoneze procesul de comunicare și informare. Instituția ar mai avea rolul de dezvoltare a parteneriatelor cu actorii importanți, în scopul sporirii capacităților de comunicare privind situația pandemică, monitorizarea celor care au contactat persoane infectate, dar și monitorizarea procesului de imunizare.

Totodată, specialiștii au accentuat necesitatea dotării cu echipamanent suplimentar și sisteme centralizate de oxigenare în secțiile de terapie intensivă, având în vedere suprasolicitarea acestora în ultima perioadă. 

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a menționat că evoluția situației pandemice în Republica Moldova rămâne a fi alarmantă și, în prezent, este extrem de necesară consolidarea eforturilor tuturor factorilor de decizie, inclusiv ale Parlamentului, pentru a fortifica sistemul de sănătate publică național și stoparea răspândirii virusului Sars-Cov-2.

Republica Moldova a înregistrat astăzi aproape o mie de cazuri de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus și alte 42 de decese.


Pub