Ministrul Agriculturii: RM este asigurată alimentar, inclusiv cu grâu, și nu există temei de îngrijorare

Republica Moldova este asigurată alimentar la toate produsele social importante, inclusiv grâu, și nu există temei de îngrijorare în rândul populației, dă asigurări ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju. Ministrul precizează că „în conformitate cu prevederile articolului 12 din Acordul încheiat cu Organizația Mondială a Comerțului, Republica Moldova nu poate institui o restricție la export, pe fundalul angajamentelor asumate la semnarea acestuia”. Reacția vine după ce Maia Sandu a solicitat Guvernului să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat.

Foto:

„Cu referire la informațiile distribuite în spațiul public, inclusiv, de instituția prezidențială, privind exportul de grâu din rezervele de stat, precizez că informațiile sunt eronate și acuzațiile aduse sunt nefondate, precum și vă comunic următoarele:

În conformitate cu prevederile HG nr. 460/1993 cu privire la aprobarea Modului provizoriu de determinare şi calculare a bugetului minim de consum, Republica Moldova este asigurată alimentar la toate produsele social importante (inclusiv grâu) și NU există temei de îngrijorare în rândul populației”, susține ministrul.

Potrivit acestuia, conform prevederilor Legii 104/2020 cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare, atribuțiile de administrare a rezervelor de stat, țin exclusiv de competența Agenției Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care este desemnată în calitate de autoritate responsabilă.

„De asemenea, potrivit art. 11 al aceleiași legi, eliberarea bunurilor din rezervele de stat în vederea împrospătării cu decalaj în timp şi cu titlu de împrumut, cu excepţia stocului intangibil (care constituie 30% din cantitate), se realizează pe un termen de până la 12 luni, la decizia Agenției Rezerve Materiale în baza unei garanții bancare sau financiare, cuantumul căreia va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat. Prin urmare, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nu are tangențe la gestionarea grâului din rezervele de stat, decât cu titlu consultativ la etapa de elaborarea şi înaintare a propunerilor la Nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de stat şi la Nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de mobilizare”, a mai adăugat Perju.

În final, acesta susține că în conformitate cu prevederile art. 12 din Acordul încheiat cu Organizația Mondială a Comerțului, Republica Moldova nu poate institui o restricție la export, pe fundalul angajamentelor asumate la semnarea acestuia.

Reacția vine după ce Maia Sandu a solicitat Guvernului să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat.

În contextul informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă, cer Guvernului să acționeze imediat în scopul asigurării securității alimentare a țării. De asemenea, voi sesiza Procuratura Generală în legătură cu potențiale cazuri de implicare a instituțiilor statului în vânzarea rezervelor de stat cu prejudicii aduse țării și cetățenilor.În timp de criză, când economia a fost slăbită de pandemie, iar agricultorii au fost afectați de secetă, statul trebuie să gestioneze corect riscurile alimentare și să garanteze aprovizionarea suficientă cu produse alimentare la nivel național”, a menționat președinta, în această dimineață.


Pub