Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu” lansează Concursul de lectură „Bătălia cărților”, ediția a VII-a – 2021

   3464

Primăria municipiului Chișinău informează că marți, 30 martie 2021, ora 11:00, Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu" organizează lansarea Concursului de lectură „Bătălia cărților”, ediția a VII-a, realizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga" din Cluj-Napoca, România.

Evenimentul se va desfășura online, pe platforma Zoom și pe pagina de Facebook a bibliotecii, avându-o ca invitată pe doamna Sorina Stanca, managerul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" din Cluj-Napoca și alți participanți.

Scopul Concursului ,,Bătălia cărților” este axat pe promovarea lecturii în rândul tinerilor, dezvoltarea artei oratorice, promovarea cărților ca un factor important în educația adolescenților.

Concursul se anunță pentru două categorii de vârstă: adolescenți (15-18 ani) și copii (11-14 ani). Printre regulile de participare în concurs menționăm următoarele:

-           Cititorii participanți trebuie să citească 10 cărți din lista oferită de organizatorii concursului, cărți ce se regăsesc în bibliotecile filiale ale Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău.

-           Participanții trebuie să fie cititori ai bibliotecii.

-           Cititorii trebuie să îndeplinească o fișă de lectură pe parcursul desfășurării concursului, în care vor fi notate impresiile despre cartea citită. Participanții pot alege varianta „Fişei de lectură” în format digital, care poate fi accesată și completată de pe pagina Bibliotecii.   

Concurenții finaliști vor participa în etapa finală și vor prezenta pledoaria Convinge-mă să citesc!, susținând cartea preferată din lista recomandată. Pentru a-și susține opinia, concurenții vor răspunde la întrebările adresate de un juriu, format din scriitori, critici literari, bibliotecari.

Finalistul, care va prezenta cel mai argumentat cartea aleasă preferată şi va răspunde cel mai bine și argumentat la întrebări, va deveni Cititorul anului 2021.

De asemenea, juriul va acorda premii la următoarele categorii: cititorul anului, cititorul exeget, cititorul proactiv, cititorul creativ, mențiuni. Finaliștii vor primi diplome și cadouri-surpriză.

Etapele preliminare ale Concursului se vor desfășura în perioada martie-octombrie 2021, având scopul de a ajuta elevii la lectură, transformând cititul într-o adevărată pasiune. 

Participanții vor dobândi un șir de competențe noi: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris şi oral în cadrul dezbaterilor.