Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

29 Mar. 2021 / 19:54

Expert-Grup: Legislaţia RM privind managementul deşeurilor este bună, însă nu funcţionează

Chiar dacă legislaţia ţării noastre privind managementul deşeurilor este bună, aceasta nu funcţionează. Este una dintre concluziile studiului „Implementarea mecanismelor de responsabilitate extinsă a producătorilor pentru asigurarea reciclării deşeurilor". Potrivit autorilor, agenţii economici autohtoni care sunt potenţiali generatori de deşeuri nu sunt stimulaţi şi nici responsabilizaţi privind diminuarea poluării mediului, iar în acest sens este necesară o conlucrare mai strânsă între autorităţi, consumatori şi producători, transmite Mesager.

„Unul din acele instrumente care vor permite să asigurăm ca pe de o parte să avem creştere economică, dar în acelaşi timp să asigurăm mecanismele stimulatorii care să permită agenţilor economici să polueze mai puţin mediul înconjurător”, susţine Adrian Lupuşor, director „Expert-Grup”.

 „Acest mecanism de responsabilitate extinsă este o abordare sistematică ce ţine de managementul deşeurilor şi necesită o recunoaştere a tuturor actorilor implicaţi şi a tuturor perspectivelor implicate. Este necesar un dialog constructiv pentru limitarea poluării şi pentru a compensa astfel pierderea resurselor naturale”, afirmă Adam Amberg, consilier, Ambasada Suediei în Republica Moldova.

Studiul a fost realizat de „Expert-Grup" în colaborare cu Centrul Naţional de Mediu şi susţinut financiar de Ambasada Suediei în Republica Moldova. 

 

Comentarii