13:41:45 24.04.2024
Stiri

Maia Sandu ar fi DETERMINATĂ să dizolve Parlamentul, deși socialiștii NU vor să audă de alegeri ANTICIPATE. „Parlamentul votează GUVERNUL. Nu acceptăm poziții UNILATERALE”

Actualitate 29.03.2021 14:58 Vizualizări3143 Autor: Ziarul National
Maia Sandu ar fi DETERMINATĂ să dizolve Parlamentul, deși socialiștii NU vor să audă de alegeri ANTICIPATE. „Parlamentul votează GUVERNUL. Nu acceptăm poziții UNILATERALE”


Fracțiunea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) i-a transmis Maiei Sandu că nu are dreptul să dizolve „unilateral” Parlamentul, atât timp cât este majoritatea PSRM – Partidul „ȘOR”.

„A fost a doua rundă de consultări cu președintele Maia Sandu. Am reiterat astăzi că în Parlament există o majoritate și este un candidat la funcția de premier. Vladimir Golovatiuc este o persoana pregătită din punct de vedere profesionist, cu o reputație ireproșabilă și e capabil să formeze o echipă care să scoată R. Moldova din impas. Am încercat să aflăm poziția doamnei președinte, de ce a mers unilateral în cadrul discuțiilor precedente, atunci când am propus o agendă, atunci când am propus un dialog autentic. Am reiterat că soluțiile pot fi găsite numai de comun acord între Parlament și Președinție. Am spus că nu vom accepta poziții unilaterale, nu vom accepta presiuni. Dialogul dintre instituțiile trebuie să fie incluziv și nimeni nu trebuie să meargă pe cont propriu”, a declarat socialistul Vlad Batrîncea, după consultările de astăzi cu șeful statului.

Fruntașul PSRM a menționat că Maia Sandu nu a spus ce urmează să facă în continuare.

„Nu ne-a spus ce urmează să întreprindă mai departe. Poziția noastră a fost foarte clară – să discutăm într-o perspectivă adecvată despre alegerile parlamentare anticipate. Ele urmează să aibă loc doar după stabilizarea situației pandemice, social-economice, cu un guvern capabil să administreze lucrurile în țară. Parlamentul are o majoritate, un candidat și, conform jurisprudenței Comisiei de la Veneția, Curții Constituționale, competența exclusivă de a numi un guvern aparține Parlamentului. Rolul președintelui în acest sistem de drept este de a asigura un echilibru, un dialog între instituțiile statului. Am chemat-o pe doamna președinte să susțină acest dialog veritabil și să susțină un candidat înaintat de Parlament.

Rolul președintelui este de a identifica sprijinul politic pentru un guvern sau candidat la funcția de premier. Consultările anterioare au fost mimate, deoarece doamna președinte nici nu s-a preocupat de problema identificării acestui sprijin politic. Candidatura lui Igor Grosu nu a fost consultată cu Parlamentul. Trebuie să revenim în câmpul constituțional și susținut un candidat identificat de Parlament. Dacă e să susținem o foaie de parcurs privind anticipatele, atunci acest lucru poate fi asumat de comun acord, printr-un dialog incluziv. Atunci când cineva merge pe cont propriu… Vedem că am ajuns la această criză constituțională”, a conchis socialistul.

De menționat că președintele Maia Sandu urmează să anunțe astăzi, după ce a consultat toate fracțiunile parlamentare, dacă va cere dizolvarea Parlamentului, după epuizarea celor două tentative de a învesti un guvern.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md