03:37:26 18.04.2024
Stiri

Șapte PAȘI propuși de CRRM pentru depășirea crizei politice, pandemice și economice, dar și pentru „evitarea pericolului catastrofei umanitare”: „Politicienii incapabili să negocieze compromisul politic rezonabil vor fi taxați de cetățeni”

Actualitate 29.03.2021 15:59 Vizualizări1107 Autor: Ziarul National
Șapte PAȘI propuși de CRRM pentru depășirea crizei politice, pandemice și economice, dar și pentru „evitarea pericolului catastrofei umanitare”: „Politicienii incapabili să negocieze compromisul politic rezonabil vor fi taxați de cetățeni”


„R. Moldova se găsește în pragul unei catastrofe umanitare. Pandemia și criza economică, alimentate de managementul politic defectuos, fac ravagii. Neputincioase în fața provocărilor zilei, incapabile să depășească interesele egoiste de grup, partidele politice s-au împotmolit în lupte intestinale. Polițele pentru incompetența politicienilor sunt achitate de către cetățenii simpli cu prețul sărăcirii galopante, dar și cu un număr în creștere de decese”, se arată într-o declarație semnată de Convenția Românilor din Republica Moldova (CRRM).

Potrivit CRRM, speranța aprinsă în societatea moldovenească după victoria forțelor politice naționale și europene la ultimele alegeri prezidențiale este pe cale să se spulbere.

„În opinia noastră, calea firească de depășire a situației critice în care s-a pomenit R. Moldova este revenirea Basarabiei ACASĂ, adică reeditarea actului istoric din 27 martie 1918, când Basarabia, care în acele timpuri, la fel ca și astăzi, se afla pe marginea prăpastiei, pentru a salva ființa națională a acestui popor, a ales opțiunea Unirii cu România. Însă, moștenirea trecutului și prejudecățile existente la moment în mentalul colectiv al societății moldovenești, dar și anumitelimitări de ordin internațional, deocamdată, blochează această cale salvatoare pentru cetățenii R. Moldova. În asemenea condiții, întreaga responsabilitate pentru gestionarea crizei economice și pandemice revine în totalitate politicului moldovenesc”.

Astfel, această criză economică și sanitară poate fi depășită doar prin învestirea unui guvern tehnocrat, „rezultat în urma unui compromis asumat de actualele forțe politice parlamentare”.

„Respectivului guvern, cu un mandat pe o perioadă determinată, i-ar reveni sarcina să înfrunte pericolul catastrofei umanitare în ofensivă, iar, ulterior, ar pregăti condițiile pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, menite să pună capăt guvernării corupte și astfel să readucă procesul politic la normalitate.

În opinia noastră, algoritmul depășirii situației de criză și evitării pericolului catastrofei umanitare trebuie să aibă următorul parcurs și să includă următoarele elemente:

1. Investirea unui guvern tehnocrat, format în baza unui compromis politic convenit între președintele R. Moldova și fracțiunile și grupurile parlamentare, atât cele afiliate cât și cele aflate în opoziție instituției prezidențiale;

2. Esența compromisului politic ar consta în renunțarea președintelui R. Moldova la dreptul său discreționar de dizolvare a Parlamentului după expirarea termenului de trei luni pentru formarea guvernului, în schimb, fracțiunile parlamentare s-ar angaja să pregătească și să declanșeze mecanismul de desfășurare a alegerilor anticipate, în lunile octombrie-noiembrie 2021;

3. Compromisul formalizat prin semnarea unui acord politic devine obligatoriu pentru toți actorii politici, care își asumă în fața alegătorilor implementarea necondiționată a prevederilor lui;

4. Candidații pentru componența guvernului tehnocrat sunt propuși de fracțiunile și grupurile parlamentare. Pentru a evita posibilele blocaje, dreptul decizional pentru determinarea componenței nominale a guvernului propus Parlamentului pentru validare aparține președintelui R. Moldova;

5. Semnatarii acordului de depășire a crizei politice se obligă să susțină în Parlament pachetul de legi anticriză și anti-COVID, propus de guvernul tehnocrat;

6. Fracțiunile parlamentare se obligă să suspende/să întrerupă ședințele parlamentului pe timp de trei luni, cu începere de la 1 iunie curent, cu scopul de a genera condițiile legale necesare pentru dizolvarea parlamentului și declanșarea mecanismului alegerilor parlamentare anticipate;

7. Semnatarii acordului, în egală măsură, își asumă succesele și eșecurile guvernului tehnocrat.

În opinia noastră, aplicarea acestui parcurs este calea optimă pentru depășirea crizei politice și evitarea catastrofei umanitare, în deosebi, salvarea de vieți omenești. Politicienii incapabili să negocieze compromisul politic rezonabil în numele interesului major național, cu siguranță, vor fi taxați de cetățeni”, se mai arată în declarația semnată de președintele Convenției Românilor din R. Moldova, Valentin Dolganiuc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md