În lipsa unui Guvern funcțional și în plină criză, R.Moldova ratează 60 mln de euro, oferite de România

Valeria Vițu
29/03/2021
Foto simbol

R.Moldova pierde 60 mln de euro, oferite de România. Asta după ce Guvernul în demisie de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al șaselea protocol adițional, necesar pentru extinderea Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat Republicii Moldova. Guvernul de la București a anunțat că Acordul își încetează valabilitatea la 28 martie, la zece ani de la intrarea sa în vigoare. Președintele R.Moldova, Maia Sandu, anunță că autoritățile vor opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență. Iar fostul premier moldovean, Pavel Filip consideră că Moldova riscă să piardă în timpul apropiat și susținerea FMI, dar și a UE, transmite RFI.RO, într-o corespondență de la Chișinău.

Potrivit autorităților române,în pofida demersurilor repetate, prin care au reafirmat consecvent deschiderea de a semna și ratifica documentul în forma propusă de România, în timp util pentru a evita ieșirea din vigoare a Acordului semnat în 2010, ”Guvernul de la Chișinău nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la  26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părții române. Pe durata ultimelor discuții bilaterale, de la jumătatea lunii martie, reprezentanții guvernamentali de la Chișinău au invocat și faptul că Guvernul interimar al R. Moldova nu ar avea competențele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului”.

În consecință, Ministerul Afacerilor Externe de la București, deși a întreprins toate demersurile din sfera sa de competență pentru prelungirea Acordului din 2010, este nevoit să își exprime regretul pentru ieșirea din vigoare a acestuia. În același timp, MAE asigură cetățenii Republicii Moldova că România va rămâne un partener predictibil și implicat, așa cum au dovedit-o toate acțiunile sale de până acum. 

”România își exprimă disponibilitatea pentru încheierea unui nou Acord, care să îndeplinească funcțiile Acordului din 2010 și care să integreze toate protocoalele adiționale subsecvente, cu obiectivul de a impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova, avansarea parcursului său european și implementarea reformelor democratice. România va continua să ofere cetățenilor Republicii Moldova sprijin direct, consistent și dezinteresat, inclusiv de natură umanitară în actualul context pandemic, și să acționeze pentru avansarea proiectelor strategice de interconectare”, susțin autoritățile de la București.

În același timp, în raport cu autoritățile de la Chișinău, România va continua să urmărească dezvoltarea dialogului bilateral într-o logică condiționată de angajamentul ferm pentru continuarea reformelor esențiale dezvoltării democratice și progresului parcursului european al Republicii Moldova.

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, anunță că autoritățile vor opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor.”Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut îmbunătăți viața oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea și modernizarea a peste 1000 de grădinițe și instituții școlare sau proiecte de infrastructură, cum este Gazoductul Iași-Chișinău și interconectarea energetică. Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament”, declară șeful statului Maia Sandu.

Iar fostul premier moldovean, democratul Pavel Filip, consideră că încetarea Acordului cu România e doar începutul, iar Moldova riscă să piardă și susținerea oferită de UE și FMI. ”Republica Moldova pierde 60 mln euro grant din partea României. În perioadă de criză catastrofală, să ratezi pur și simplu bani oferiți gratis: mai mare prostie nu s-a mai văzut. Cui decontăm acești bani: Maiei Sandu sau lui Igor Dodon? Cine totuși își asumă pierderea: cei care au un Guvern și îl controlează sau cei care conduc Președinția și refuză să instaleze un alt guvern? Cine se face responsabil de acest eșec? Îl adăugăm la cei 42 de morți azi? La cei 400 oameni care au murit săptămâna asta? La cei 5000 morți până acum? Acordul cu România e doar prima rândunică. Urmează, la fel, să pierdem cele 500 mln dolari de la FMI, cele 100 mln euro de la UE? Și, cel mai grav, urmează să mai pierdem oameni din cauza lipsei de responsabilitate”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebbok.   

Valeria Vițu
29/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii