S-a stins psihologa Lidia Gorceag, care a contribuit la reabilitarea a zeci de victime ale violenței și traficului

Natalia Cozma
29/03/2021
CIJM

Psihologa Lidia Gorceag, de la Centrul de asistență și protecție pentru victime și potențiale victime ale traficului de ființe umane, s-a stins din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Ea era cunoscută nu doar de toți cei care activau în sistemul de protecție a victimelor violenței și traficului, de zecile de persoane pe care le-a ajutat să depășească sechelele psihologice lăsate abuzuri. Psihologa era o sursă frecventă pentru jurnaliștii care scriau despre traficul de persoane și violența în bază de gen.

Lidia Gorceag s-a născut în decembrie 1949, în Soroca, a studiat psihologia la Universitatea de Stat din Chișinău. După absolvire a revenit la Soroca la Şcoala Pedagogică, în calitate de psiholog. A lucrat ca cercetător la Institutul Pedagogic, psiholog şcolar, la Centrul de Asistenţă pentru Familie, la Organizația internațională pentru Migrație.

 De-a lungul anilor a colaborat cu instituții naționale și internaționale fiind invitată să predea cursuri în SUA, Ungaria, Ucraina, Rusia, Polonia, Austria și alte state.

Centrul de Asistenţă şi Protecţie a victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane (CAP), unde a activat Lidia Gorceag, este o instituţie care oferă intervenție în cazuri de criză atât pentru persoanele identificate în calitate de victime ale traficului de ființe umane, cât și celor în situații de risc. Centrul acordă beneficiarilor plasament și alimentare, servicii medicale, sociale, psihologice și juridice.

„A plecat inima centrului nostru. A asistat zeci de cazuri - femei, bărbați, copii. Nu a refuzat pe nimeni, niciodată, a fost alături de toți cei care i-au solicitat ajutorul, și a oferit tot sprijinul pe care l-a putut oferi”, spune Rodica Chilimar-Moraru, directoarea Centrului de asistență și protecție pentru victime și potențiale victime ale traficului de ființe umane.

 „Lidia Gorceag a  fost un prieten al jurnaliștilor de la Centrul de Investigații Jurnalistice și al tuturor reporterilor care sunt specializați pe domeniul drepturilor omului sau probleme sociale. A participat la mai multe sesiuni de instruire pentru jurnaliști, organizate de Centru cu sprijinul Organizației Internaționale pentru Migrație, la mai multe ședințe ale Clubului Jurnaliștilor de Investigație, organizate de echipa CIJM. A fost o sursă pentru mai multe articole scrise de jurnaliști la subiectului violenței față de copii și femei sau despre traficul de persoane”,  a menționat Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice. 

 

Natalia Cozma
29/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii