‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriImporturile de lapte sunt de 10 ori mai mari decât exporturile

Importurile de lapte sunt de 10 ori mai mari decât exporturile

‹ adv ›
‹ adv ›

Industria producției laptelui înregistrează un declin continuu, în ultimele 3 decenii. În ultimii 10 ani doar, producția laptelui a scăzut de la 575 de mii de tone în 2009 la 367 de mii de tone în 2019 (-38%).

Totodată, și importurile de produse lactate în Republica Moldova depășesc deja de 10 ori exporturile, arată Studiul de piață al potențialului de dezvoltare a produselor lactate din Republica Moldova.

Potrivit studiului menționat, importurile de produse lactate în Moldova au înregistrat o tendință de creștere constantă și au crescut în mediu cu 22% anual în ultimii 5 ani, ajungând la circa 58 de milioane de dolari în 2019.

Totodată, în structura importurilor de produse lactate (2019), din punctul de vedere valoric, cea mai mare pondere o dețin brânzeturile și cașcavalurile – 38%, sau cca. 22 milioane USD. Importurile de unt și smântână au o pondere de cca. 20% în structura importurilor sau cca. 12 milioane USD.

Pe de altă parte, importurile de produse lactate în Moldova au înregistrat o tendință de creștere constantă. În medie, importurile au crescut cu 22% anual în ultimii cinci ani, ajungând la circa 58 milioane dolari în 2019. Au ajuns a fi de 10 ori mai mari decât exporturile.

Tendința se va menține în condițiile în care numărul de vaci și producția locală de lapte este în scadere continuă.

‹ adv ›

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în 2020 numărul vacilor a scăzut cu încă 14%, până la 72.700 capete, din care 93% sunt în gospodăriile populației.

Aceleași date relevă că, în ultimii 20 de ani, numărul vacilor a scăzut de 4 ori. În consecință, a scăzut abrupt și producția de lapte: anul trecut – cu peste 12%, iar în ultimii 20 de ani – de circa două ori.

Necesar de investiții de circa 13 miliarde de lei

‹ adv ›

Potrivit autorilor studiului, importurile de lactate pot fi substituite de producția locală, în special în gospodăriile agricole. Pentru aceasta, însă, s-a estimat un necesar de investiții de circa 13 miliarde de lei, în tot lanțul valoric din domeniu, cu majorarea șeptelului de vite în gospodăriile agricole de la 4.000 de capete la circa 63.000.

Aceasta ar permite o creștere a producției cu peste 160.000 tone de lapte, care reprezintă acum și volumul real al importurilor de materie primă și lactate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii