Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul mitei pentru cinci judecătoare:…

Dosarul mitei pentru cinci judecătoare: medicul și asistentul judiciar, singurii vinovați

Colaj ZdG

Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liubovi Brânză, Ludmila Ouș și Victoria Hadârcă, cele cinci judecătoare inculpate în dosarul de corupție intentat în octombrie 2018 au fost achitate de un complet de judecători de la Judecătoria Chișinău. Unul dintre inculpații din dosar urmează să fie despăgubit cu 7,7 mii de lei pentru că a fost în arest timp de 77 de zile „în condiții inumane și degradante”.

Un asistent judiciar și medicul Vadim Scarlat sunt singurii inculpați trași la răspundere penală. Achitarea judecătoarelor din acest dosar vine la trei luni după ce ZdG a scris că procurorul care instrumentează cauza penală a solicitat instanței achitarea acestora pentru infracțiunea de corupere pasivă. 

În octombrie 2018, Procuratura Generală (PG) anunța că cinci judecătoare, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat pe un dosar au fost reținuți într-un dosar de corupție. Procurorii și ofițerii anticorupție au descins, la 23 octombrie, la Curtea de Apel (CA) Chișinău, Judecătoria Chișinău, Procuratura municipală, precum și la domiciliile suspecților, aproape toți fiind reținuți pentru 72 de ore. PG anunța că judecătoarele ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și al procurorului în schemă ar fi fost de a intermedia transmiterea mijloacelor bănești de la persoanele interesate către magistrați.

Cele cinci judecătoare au fost declarate nevinovate

La doi ani și jumătate de la acel anunț, toate cele cinci magistrate judecate au fost achitate de către un complet de judecători de la Judecătoria Chișinău format din magistrații Aureliu Postică, Eugeniu Beșelea și Veaceslav Cernalev. Sentința a fost pronunțată la 17 martie. Motivarea ei urmează să fie făcută publică la 16 aprilie. 

Cele cinci judecătoare ar putea reveni în sistem, dacă sentința va rămâne definitivă

În dispozitivul sentinței se precizează că judecătoarele Svetlana Tizu, Victoria Hadârcă, Liubovi Brânză, Ludmila Ouș și Galina Moscalciuc se achită pentru acuzațiile de corupere pasivă și pronunţarea unei sentințe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii, pe motiv că faptele imputate nu întruneau elemente ale infracțiunii. Într-un singur episod din dosar, o judecătoare nu a fost achitată. A fost încetat procesul penal în privința judecătoarei Liubovi Brânză, judecată și pentru corupere activă într-un episod în care anterior, într-un dosar separat, a fost condamnat medicul Vadim Scarlat. Pe acest capăt de acuzare, completul de judecători a decis ca procesul penal să fie încetat în privința judecătoarei „din motiv că există alte circumstanțe care exclud sau condiționează pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală”. 

Un inculpat urmează să fie despăgubit cu 7,7 mii de lei 

A fost achitată avocata și Nadejda Agatii, procurora Vera Chiranda, dar și două persoane cu rol de inculpat și intermediar, Elena și Mihail Gandrabura. Mihail Gandrabura, pentru că a fost în arest timp de 77 de zile „în condiții inumane și degradante” a fost despăgubit cu suma de 7,7 mii de lei. 

Singurul inculpat condamnat în acest dosar este Vitalie Furtună, asistentul judiciar de la CA Chișinău, judecat și pentru trafic de influență. Instanța a decis ca acesta să fie condamnat la trei ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, dar, în temeiul articolului 90, Cod Penal, s-a suspendat condiționat executarea pedepsei pe o perioadă de probațiune de trei ani. Furtună are obligația de a nu părăsi țara până la definitivarea sentinței. Instanța a mai dispus ca de la Furtună să fie confiscați 2 mii de euro, valoarea mitei pe care acesta o primise. Totodată, a fost ridicat sechestrul de pe mai multe bunuri mobile și imobile deținute de persoanele implicate în dosar. 

Achitările din dosarul mitei pentru cinci judecătoare, prevestite de solicitările procurorului de caz

Achitarea celor cinci magistrate a fost una previzibilă. În decembrie 2020, ZdG a scris că procurorul care a gestionat dosarul a cerut instanței de judecată, în cadrul dezbaterilor judiciare, să le achite pe cele cinci magistrate pentru acuzația de corupere pasivă. Acuzatorul de stat a cerut totuși condamnarea lor pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii, iar pentru Liubovi Brînză a cerut condamnarea la trei ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis pentru femei, o amendă în valoare de 42,5 mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de 10 ani. 

Judecătoarea Svetlana Tizu (dreapta), magistrata Liubovi Brînză (stânga) și medicul Vadim Scarlat

În martie 2019, în acest dosar a fost condamnat la o pedeapsă non-privativă de libertate medicul Vadim Scarlat. Acesta a recunoscut că a oferit mită în valoare de 2 mii de euro și a relatat instanței cum au circulat banii. Conform informațiilor din decizia motivată emisă anterior pe numele lui Vadim Scarlat, medicul și asistentul judiciar, Vitalii Furtună se cunoșteau de circa doi ani, doctorul fiind cel care i-a prestat servicii soției acestuia în timpul sarcinii și la nașterea copiilor. Cunoscând că Furtună are cunoștințe juridice, Scarlat i s-a adresat pentru a-i fi acordată consultanță în cadrul unui dosar penal în care acesta era vizat, cu privire la decesul unui nou-născut. 

Potrivit actului de învinuire, expertiza medico-legală demonstra o legătură cauzală între decesul copilului şi acţiunile neglijente ale medicului. În apărarea sa, medicul a solicitat o expertiză în comisie, care însă a oferit alte concluzii, diferite de primele. Ca să pună punct divergențelor, părinţii nou-născutului decedat au solicitat, prin intermediul procurorului, o expertiză independentă la București, dar cererea lor nu a fost acceptată de instanță. Pentru a nu fi admisă expertiza, medicul a recurs la mituirea judecătoarei care, în final, a respins atât demersurile procurorului, cât şi ale părinților copilului decedat.

Medicul Vadim Scarlat a povestit cum și pentru ce a oferit mita

Astfel, pentru a evita efectuarea expertizei la București, Scarlat a solicitat asistența lui Furtună, care activa în calitate de asistent judiciar la CA Chișinău. Ulterior, asistentul judiciar a pretins că are influențe asupra judecătorilor și poate interveni pentru soluționarea chestiunii respective, doar că e necesară oferirea unei remunerări ilicite în mărime de 2 mii de euro.

Medicul Vadim Scarlat/ Foto: Facebook/Clubul Nostru

„Furtună Vitalii, având o obligaţie morală în semn de recunoștință faţă de asistența medicală acordată de către Scarlat Vadim soției sale pe parcursul ultimilor doi ani şi folosindu-se de relaţiile sale în cadrul autorității judecătoreşti în scopul de a-l avantaja pe Scarlat Vadim, cunoscând despre faptul că plângerea acestuia a fost repartizată pentru examinare judecătoarei Svetlana Tizu şi despre faptul că judecătoarea din cadrul CAl Chişinău, Liubovi Brînza, se afla în relații apropiate cu Svetlana Tizu, la 04.09.2018 s-a adresat către Liubovi Brînza, cu care el activa, ca aceasta să intervină în calitate de mijlocitor către Svetlana Tizu întru adoptarea unei încheieri în favoarea lui Scarlat Vadim, promițând şi oferind suma de 2 mii de euro, care anterior i-a oferit-o Scarlat Vadim”, se spune în sentința Judecătoriei Chișinău. Judecătoarea Liubovi Brînza a fost de acord să intervină pe lângă Svetlana Tizu, căreia i-a și transmis suma de bani. Ulterior, după ce aceasta i-a acceptat, la 10 septembrie 2018, Tizu a respins solicitările procurorului, disculpându-l pe medic. 

Vadim Scarlat și-a recunoscut vina, încheind cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției, susținând că se căiește sincer pentru fapta comisă. Pe 11 martie 2019, Judecătoria Chișinău i-a aplicat lui Scarlat o amendă de 115 mii de lei. Sentința nu a fost contestată, ea rămânând definitivă și irevocabilă.