Cât ne costă plăcerea de a alerga? Care sunt articolele necesare și la ce prețuri le găsim

MG_9838

Fuga este rușinoasă, dar sănătoasă. Așa spune o vorbă din popor. Dar totodată, alergarea este un hobby care pentru mulți reprezintă atât o plăcere fizică, cât și una psihologică. În Moldova, alergatul devine un trend în lumea hobby-urilor. Putem observa lejer în fiecare dimineață oameni echipați corespunzător pe stradă sau în parcurile din capitală, care își satisfac plăcerile matinale.

# Unde, cu cine și cum se poate de alergat în Chișinău

În Chișinău, sunt mai multe cluburi de alergat la care fiecare doritor se poate alătura absolut gratuit. De exemplu, clubul Run Moldova unește atât iubitorii de distanțe mari, cât și începători. Reprezintă un grup de amatori și sportivi de performanță care doresc să redescopere Republica Moldova prin trail running. De asemenea, clubul organizează și competiții sportive naționale la care pot participa toți doritorii.

O altă asociație de alergători este Sporter Run, care unește în special iubitorii de distanțe mari: de la maratoniști cu experiență până la începători. În cadrul acesteia, veți avea ocazia să primiți indicații absolut gratuit de la antrenori. Își dau întâlnire în fiecare duminică, iar locația e nouă de fiecare dată. La fel, organizează diferite evenimente pentru alergători.

Surprinzător, acest trend a luat amploare în ultimii ani, iar comunitatea de alergători crește. Inevitabil, după ce capeți experiență și îți îmbunătățești ritmul, îți vei dori cu siguranță să participi la competiții. Taxele de participare la evenimentele nu sunt deloc exagerate. Astfel, un kit de participare costă între 200 și 1 000 de lei.

# Echipamentul de alergare

În acest capitol, vă vom descrie care sunt articolele și accesoriile necesare pentru un alergător și vom afla cât ne costă acest hobby. Trebuie să știm că nu căutăm haine de alergat, ci „echipament”. Acum că am stabilit vocabularul, să intrăm în detalii. De jos în sus, dar și în ordinea importanței.

# „Primul, dar și cel mai important accesoriu pentru un alergător este ceasul inteligent, cum ar fi Garmin, care, pe lângă faptul că îți arată statisticile de bord, mai este și un «antrenor personal» pentru utilizator”, ne-a declarat Iulian Bercu, fondator Run Moldova. Acesta îndeplinește o mulțime de funcții și îți indică începând cu recomandări de recuperare a energiei și terminând cu monitorizarea activității fizice. Prețul acestuia oscilează între 4 000 și 14 000 de lei. Cu siguranță, sunt și ceasuri care pornesc de la 700-1 000 de lei, dar acolo vom fi mai limitați în funcții.

# Al doilea articol important pentru un alergător este încălțămintea. Sunt două tipuri de încălțări: pentru alergările pe asfalt și pentru trail running. Este recomandat să nu economisim la acest aspect și să ne alegem încălțări cât mai comode, care să ne ofere un confort când suntem în mișcare și să prevină eventualele accidentări. Prețul unor adidași pentru alergarea pe asfalt începe de la 600 de lei și poate ajunge până la 5 000 de lei, iar pentru alergările pe suprafețe de teren, pentru o pereche va trebui să scoatem din buzunar de la 800 până la 7 000 de lei.

# Am aflat că majoritatea aleargă în tricourile obținute la participarea la diferite competiții. În magazinele din țară, un tricou comod, care să permită corpului să respire, îl găsim la un preț cuprins între 400 și 1 000 de lei. Pentru o pereche de șorturi în schimb, prețul variază mai mult, așa că începe de la 400 și ajunge chiar și la 2 000 de lei.

# Pentru perioada rece a anului sau când este un timp mai răcoros, va trebui să fim pregătiți și să avem în dulap o pereche de pantaloni pentru alergare. Prețul unui asemenea articol începe de la 400 de lei și poate ajunge până la 2 000 de lei. Tot pentru zilele răcoroase sau ploioase, vom avea nevoie și de o vestă, prețul acesteia variază între 800 și 4 000 de lei.

# Un alt accesoriu important este geanta pentru alergare, în care putem pune telefonul mobil sau alte chestii mărunte. Prețul unei astfel de borsete variază între 200 și 1 000 de lei. Pentru alergătorii de ultramaratonuri e util un rucsac în care să încapă toate cele necesare unei curse, iar prețul acestuia începe de la 600 de lei și poate depăși 4 000 de lei.

# Nu în ultimul rând, pentru o recuperare rapidă a energiei pierdute în timpul alergării sau al unui antrenament, avem nevoie de suplimente alimentare cum ar fi vitaminele. Pentru acest aspect, un alergător ar urma să cheltuie între 400 și 600 de lei lunar.

# Anexele sunt și ele importante și depind în mare parte de condițiile meteo. Astfel, o căciulă pentru alergare o găsim începând cu prețul de 100 de lei, la fel și mănușile. Tot la acest capitol, mai putem adăuga sticla pentru apă, al cărei preț începe de la 50-70 de lei.

Mai jos, puteți vedea o listă de magazine unde puteți găsi toate cele necesare pentru alergare:
# Multisport;
# Garmin;
# Acvila Sport;
# PUMA;
# Science in Sport;
# Sportlandia;
# Sport Line.

Dacă e să tragem o linie, alergarea sigur nu este cel mai ieftin hobby, dar nici nu îți dă bugetele peste cap, mai ales dacă ești începător.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente