/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Moldovenii au dat ceasurile înainte cu o oră, noaptea trecută, iar acest lucru s-ar putea întâmpla pentru ultima dată

missing
28 martie 2021, ora 21:32

Moldovenii au dat ceasurile înainte cu o oră, noaptea trecută, iar acest lucru s-ar putea întâmpla pentru ultima dată. Republica Moldova s-a aliniat normelor europene, potrivit cărora, UE renunță, din acest an, la schimbarea orei. Locuitorii capitalei salută această idee și spun că nu văd rostul acestei treceri.

Este ultima duminică din martie, iar asta înseamnă că moldovenii au schimbat acele ceasornicului cu o oră înainte. Întrebați cum reușesc să se obișnuiască cu această schimbare a orei, majoritatea chișinăuienilor cu care am disuctat astăzi au precizat că se acomodează repede, primele zile fiind mai dificile.

Chiar și așa, unii se arată deranjați de schimbarea orei, precizând că nu văd rostul acestei proceduri. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră, în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Specialiștii spun că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. În primăvara anului 2019, deputații europeni au votat pentru renunțarea la schimbarea orei în Uniunea Europeană începând cu anul 2021. Astfel că acesta ar putea fi ultimul an când moldovenii trec la ora de vară, Guvernul de la Chișinău urmând să ia o decizie în acest sens.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram