/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

„Peste 60 de milioane de euro, rămase nevalorificate din cauza Guvernului de la Chișinău”. Sandu, despre acordul financiar nerambursabil semnat de R. Moldova cu România

missing
28 martie 2021, ora 21:49

După ce Ambasada României în Republica Moldova a anunțat că acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la 27 aprilie 2010, s-a încheiat astăzi, la zece ani de la intrarea sa în vigoare, iar țara noastră ratează un alt acord de peste 60 de milioane de dolari, președinta Maia Sandu a venit cu o reacție în acest sens.

„Într-o perioadă de criză profundă, Republica Moldova ratează un sprijin financiar important. Guvernul de la București a anunțat în această seară despre încetarea valabilității Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova în 2010. Este vorba de peste 60 de milioane de euro, rămase nevalorificate din cauză că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului”, a scris șefa statului pe pagina sa de Facebook.

Aceasta susține că ccele peste 60 de milioane de dolari sunt irosiți din cauza că, inițial, Guvernul condus de Ion Chicu a refuzat să semneze Protocolul șase, iar Guvernul în exercițiu nu a întreprins măsuri ca acest acord să fie menținut.

„Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut îmbunătăți viața oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea și modernizarea a peste 1000 de grădinițe și instituții școlare sau proiecte de infrastructură, cum este Gazoductul Iași-Chișinău și interconectarea energetică.

Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament. Vom opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor”, a scris președinta Maia Sandu.

Amintim  că, acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova , semnat la 27 aprilie 2010, își încetează valabilitatea astăzi, 28 martie 2021, la zece ani de la intrarea sa în vigoare. Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României în Republica Moldova, autoritățile române au solicitat ca acordul să fie prelungit, însă din cauza răspunsului târziu oferit de autoritățile de la Chișinău, acordul nu va fi prelungit.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram