Principală  —  IMPORTANTE   —   „Ora Pământului”. Cetățenii sunt îndemnați…

„Ora Pământului”. Cetățenii sunt îndemnați să stingă luminile și să oprească aparatele electrocasnice timp de o oră în această seară

În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii deconectează luminile timp de o oră, alăturându-se evenimentului de mediu – ,,Ora Pământului”. Scopul acestui eveniment este sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema emisiilor de carbon în atmosferă urmare producerii energiei electrice, transmite Agenția de Mediu din R. Moldova. „Ora Pământului” va fi marcată și în R. Moldova, cetățenii fiind îndemnați să stingă luminile timp de o oră, între 20.30 și 21.30.

Această acțiune voluntară constă în deconectarea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, atât de către consumatorii individuali cât și de către instituții și unități economice. Indiferent unde locuim, putem avea un impact personal și ne putem alătura evenimentului Ora Pământului pentru a vorbi în favoarea naturii. Vorbind în favoarea naturii în această oră, putem pune lumina reflectoarelor pe planeta noastră și putem declanșa conversații globale asupra necesității schimbării comportamentului față de natură. Fiind în plină pandemie cu restricții stabilite, suntem limitați în deplasări. Însă acest aspect nu este un impediment pentru a petrece plăcut această oră acasă, îndeamnă Agenția de Mediu, care propune și câteva activități pentru Ora Pământului.

  1. Deconectați luminile.
  2. Cinați la lumina lumânărilor.
  3. Alăturați-vă virtual și conectați-vă online la unul dintre fluxurile live Earth Hour (https://www.earthhour.org/take-part).
  4. Petreceți o oră cu jocuri sociale sau lectură de carte la lumina lumânărilor.
  5. Vizionați un film cu tematică. Alegeți documentare spectaculoase despre natură.
  6. Planificați ce acțiuni prietenoase mediului doriți să le realizați personal și în cadrul familiei.

„Consumul de energie electrică depinde de fiecare dintre noi. Deprinderile noastre pot avea efect negativ asupra naturii şi a planetei. Să monitorizăm rutina zilnică şi să facem modificările necesare pentru a evita orice consum nejustificat. Chiar și cele mai mici acțiuni proprii, simple modificări în modul în care trăim pot avea un impact semnificativ asupra celor ce ne înconjoară şi, în final, asupra planetei noastre. Avem nevoie urgent de o climă stabilă, iar acest aspect cere consolidarea eforturilor pentru oprirea degradării naturii! Trebuie să protejăm natura, deoarece este aliatul nostru împotriva crizei climatice și este vitală pentru supraviețuirea, bunăstarea și fericirea noastră”, se spune în comunicatul Agenției de Mediu.