Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

27 Mar. 2021 / 09:21

Termenul de depunere a declaraţiei de avere va expira pe 31 martie

Ziua de 31 martie este termenul limită de depunere a declaraţiei de avere de către funcţionarii publici. În acest sens, Autoritatea Naţională pentru Integritate (ANI) recomandă tuturor funcţionarilor publici să completeze declaraţia cât mai curând, întrucât, în cazul în care demnitarii vor admite întârzieri, riscă sancţiuni usturătoare, iar ANI poate începe procedura de verificare a averii sub aspect fiscal sau penal, relatează Mesager.

Potrivit ANI, depunerea declaraţiei de avere de către funcţionarii publici este un proces important, pentru ca statul să poată verifica dacă există o diferenţă substanţială a veniturilor funcţionarilor publici între perioada în care ocupă o funcţie şi restul anilor. 

„Pornind de la legea integrităţii care implică mai multe măsuri în vederea asigurării integrităţii instituţionale, la fel avem articole speciale în această lege cadru care prevede măsurile de competenţă a ANI, şi anume respectarea regimului juridic al averii şi intereselor”, a declarat Viorel Sochircă, şef de secţie la ANI.

Pentru a completa declaraţia de avere, funcţionarii trebuie să acceseze în cadrul site-ului ANI rubrica „Completează Declaraţia”.

Pe lângă propriile venituri, funcţionarii publici vor trebui să indidice şi averile rudelor apropiate.

Pentru depunerea tardivă sau nedepunerea declaraţiilor de avere, subiecţii riscă sancţiuni de la 1.500 la 4.500 lei, inclusiv controlul averii. Totodată, pentru includerea incompletă sau incorectă a datelor, demnitarii riscă să fie verificaţi sub aspect penal sau fiscal.

Comentarii