IN MEMORIAM TUDOR IAȘCENCO // S-a stins unul dintre fondatorii presei locale din R. Moldova

Ilie Gulca
26/03/2021

Jurnalistul Tudor Iașcenco a murit, vineri seară, la vârsta de 72 de ani, în urma complicațiilor provocare de noul tip de coronavirus. El a fost fondatorul ziarului regional „Cuvântul”, primul ziar independent local din Republica Moldova, primul președinte al Asociației Presei Independente (API) și președinte al Consiliului de Administrație al Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova. Este considerat unul dintre fondatorii presei locale din Republicii Moldova.

„O veste foarte tristă: a decedat Tudorr Iașcenco, unul dintre cei mai buni jurnaliști din Moldova”, a scris la 26 martie pe Facebook Petru Macovei, directorul API.

„Tot încerc să scriu ceva și nu pot lega cuvintele... Tudor Iașcenco a pierdut lupta cu virusul. În câteva săptămâni. Un om minunat, un ziarist cu coloană vertebrală, curajos, corect și onest”, a scris Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.

Jurnalistul Victor Sofroni vorbește despre activitatea regretatului om de presă ca despre „epoca Iașcenco”. „Pe parcursul a cei peste 50 de ani de ziaristică în regiunea Orhei, jurnalistul Tudor Iașcenco a reușit multe lucruri. Regret că s-a stins un om important pentru mine. Cu părere de rău, puțini au fost cei care îl acceptau sincer, dar și mai puțini care îl susțineau”, a menționat Sofroni.

Tudor Iașcenco s-a născut în satul Coșernița, Criuleni, la 9 iunie 1948. În 1974, a absolvit Facultatea Filologie, Secţia Jurnalism a Universității de Stat din Moldova. Și-a început activitatea de jurnalist în 1968, la Rezina. În 1995, a înfiinţat săptămânalul local „Cuvântul”, primul ziar independent din R. Moldova, devenit ulterior regional.

În 1997, împreună cu alţi colegi din mass-media, a fondat API, fiind și primul preşedinte al acestei asociații media. A exercitat mandatul de președinte al API de câteva ori și a fost desemnat de Clubul de Presă în câteva rânduri „Jurnalistul anului”.

Tudor Iașcenco a avut o activitate jurnalistică prolifică. A semnat numeroase articole și investigații jurnalistice în presa locală și națională. Este autorul mai multor volume de publicistică.

Ilie Gulca
26/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii