Menționăm că astăzi alte 50.400 doze de vaccin AstraZeneca au pornit din România către Republica Moldova, în sprijinul autorităților implicate în lupta de combatere a pandemiei Covid-19. Guvernul României a decis continuarea acordării ajutorului umanitar, cu titlu gratuit, iar dozele de vaccin, destinate Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) , fac parte din rezerva Ministerului Sănătății din România.

Misiunea se realizează cu un mijloc de transport aflat în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, pe ruta București – Chișinău și retur.

Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, reprezentat de echipamente medicale și vaccinuri împotriva Covid-19, vine ca parte a pachetului de sprijin anunțat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale din luna decembrie 2020, la Chișinău.

Menționăm că, la data de 27 februarie, alte 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca au fost acordate țării noastre cu titlul gratuit de către Guvernul României.

Ulterior, datorită acestor doze de ser, la 2 martie, în țara noastră a început campania de vaccinare a lucrătorilor din sistemul medical.

Dozele de vaccin anti COVID-19, acordate cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar, reprezintă numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către Compania AstraZeneca, prin Acordurile-cadru încheiate de către Ministerul Sănătăţii cu Comisia Europeană.