image
Sursa foto: Jurnal.md

Deputați, despre noua rundă de consultări inițiată de Maia Sandu: Nu va fi nimic altceva decât o formalitate

Deputații PDM și cei ai Platformei DA califică inițiativa șefului statului de a consulta fracțiunile parlamentare, după eșecul de ieri din Parlament, drept o formalitate. În timp ce democrații și deputații Platformei DA insistă, în continuare, pe ideea unui Guvern anticriză, deputații PAS spun că învestirea unui Executiv este imposibilă, iar Curtea Constituțională ar trebui să constate circumstanțele dizolvării Parlamentului.

Democrații spun că nu merg cu mari speranțe la consultările cu președintele Maia Sandu, întrucât a devenit clar că președinția și partidul proprezidențial PAS nu-și doresc învestirea unui Guvern, notează IPN. „Dacă timp de trei luni nu s-a întâmplat nimic și toate acțiunile lor arată clar că-și doresc alegeri anticipate, de asta eu nu mă aștept de la aceste consultări să fie altceva decât o formalitate. Deși, în urma hotărârii Curții Constituționale, există posibilitatea ca majoritatea parlamentară să demonstreze că există și are un candidat, iar asta să servească drept temei pentru Curtea Constituțională de a nu dizolva Parlamentul”, a spus deputatul PDM, Nicolae Cibuc, în cadrul emisiunii de joi „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Deputații Platfomei DA spun că vor insista în fața șefului statului pe învestirea unui Guvern și pe stabilirea exactă a datei alegerilor parlamentare anticipate.

„Avem nevoie de anticipate, marea problema acum este că avem pandemie și morți. Vom reitera la președinție ce am spus și anterior: necesitatea învestirii unui Guvern anticriză, cu stabilirea foarte clară a datei alegerilor. Trebuie să existe Guvern pentru a debloca asistența financiară. Alegeri anticipate trebuie să aibă loc, dar cu un Guvern plenipotențiar”, a spus deputatul Platformei DA, Vasile Năstase.

De cealaltă parte, deputații PAS spun că exercițiul de ieri, din Parlament, a demonstrat că Legislativul este unul nefuncțional și trebuie dizolvat.

„Azi am mers în Parlament cu ferma convingere că acest Guvern va fi votat, luând în considerare faptul că nu mai există posibilitatea înaintării unei alte persoane. Am fost profund uimiți de ce a făcut PSRM și Partidul Șor. Nu poate exista un alt Guvern, el oricum nu ar avea susținere în Parlament”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.

Tentativa de învestire a Guvernului condus de Igor Grosu a eșuat ieri, în Parlament, din lipsă de cvorum. Socialiștii și deputații Platformei Pentru Moldova au părăsit sala de ședințe, lăsând Legislativul cu doar 43 de deputați, număr insuficient pentru a dezbate programul de guvernare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: