image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Declarație împotriva dizolvării Parlamentului, aprobată cu voturile PSRM-Șor-Pentru Moldova: „Ne jucăm de-a țara-n bunghi”

După ce au boicotat ieri ședința Parlamentului, în cadrul căreia Guvernul Grosu urma să ceară votul de încredere, astăzi majoritatea parlamentară au aprobat o declarație cu privire la „dezacordul dizolvării Parlamentului”.

„Dorind să exprimăm dezacordul dizolvării Parlamentului, dat fiind că nu au fost epuizate căile constituționale pentru deblocarea crizei politice pentru învestirea Guvernului. (...) Apreciind că esența crizei constituționale rezidă în veleitatea Președintelui Republicii Moldova, iar pe cale de consecință fiindu-i imputabilă inacțiunea, precum și deciziile adoptate contrar spiritului Constituției. Luând act de necesitatea stringentă a învestirii unui Guvern capabil să soluționeze criza pandemică, precum și să gestioneze productiv domeniile strategice, în special pe dimensiunea social-economică. Declarăm despre consolidarea tuturor eforturilor pentru a evita blocajul instituțional cauzat de lipsa unui dialog bazat pe respect și diligență din partea Președintelui Republicii Moldova”, se arată în textul declarației.

Dezbaterile asupra declarației s-au lăsat cu acuzații dure între deputați.

„Mi se pare o chestie hazlie. Avem Constituția, avem Curte Constituțională care verifică în ce măsură actele corespund Constituției, aici voi practic anulați Constituția, jurisprudența CC, competențele CC, deja scrieți că nu există circumstanțe. Nu vă pare că un pic ați exagerat? Îmi amintește de acea declarație cu privire la condamnarea traseismului, iar a doua zi traseismul a atins cote covârșitoare”, a comentat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„În următoarele cinci luni, mă tem că țara va fi administrată de un Guvern interimar, absolut răsuflat, care nu are atribuții. Și unii și alții doriți să rămână Guvernul Ciocoi. Așa și spuneți, voi vă gândiți doar la rating. O să vină timpul când o să răspundeți pentru acest ping-pong obscur. Dacă tot mergem la alegeri anticipate în septembrie, de ce să nu mergem cu un Guvern plenipotențiar? Dar văd că acest lucru nu se dorește”, a menționat Alexandru Slusari.

„Domnule coleg, nu trebuie să vă agitați atât de tare. Deja e clar că nimeni nu vă oferă Guvernul”, i-a spus socialistul Vlad Bătrâncea. „Am propus o declarație care, în opinia noastră, este foarte echilibrată. Am spus că ceea ce a făcut până astăzi președintele a fost o mimare. Noi și acum suntem gata de dialog, dar nu să aflăm despre un candidat din presă. Evident că nu se dorește asumarea acestei răspunderi. Ne jucăm în învinuiri, ne jucăm de-a țara-n bunghi. Chiar vreau să văd cum o să organizați alegerile anticipate în iunie, chiar vreau să văd ce rating o să aveți în iunie”, a adăugat Bătrâncea.

„Înțelegem subtextul acestei declarații. PSRM își dorește, împreună cu altă grupare criminală condusă de Șor și alta de Plahotniuc, să conducă mai departe RM. Susțin dizolvarea acestui Parlament care trebuie să dispară și să se purceadă la declanșarea alegerilor anticipate”, a spus Octavian Țâcu.

„Nu știu în ce limbă ați scris această declarație, poate în limba lui Stati sau Stepaniuc. E o mostră de agramație. Nici limbă așa-numită „moldovenească” nu poate fi ceea ce ați prezentat aici”, a intervenit și Iurie Reniță.

„Este evident că avem nevoie de o conlucrare între instituțiile de stat. Am avut ieri o șansă de a învesti un Guvern, ați ignorat. De ce? Mai ales având nevoie de criza în care ne aflăm”, l-a întrebat Chiril Moțpan pe deputatul PSRM Vasile Bolea, care a prezentat declarația.

„Ieri am răspuns la această întrebare. Sunt foarte multe motive”, a răspuns Bolea.

„Doamnă Greceanâi, v-ați pus prima semnătură. Oare nu au trecut trei luni de la demisia Guvernului Chicu? Oare nu au fost două încercări eșuate de învestire a Guvernului? Înțeleg că nu vă doriți alegeri anticipate. Perpetuați această criză. Chiar să semnați alături de Șor, de gruparea criminală, așa cum a fost numită de procurorul general. Este o rușine”, a menționat Mihai Popșoi de la PAS.

„Vă chem și eu la rațiune și respect. Nu am atacat pe nimeni și nici într-o campanie electorală nu am pronunțat niciun nume. Vă chem să fiți tot atât de corecți”, a fost replica speakerului Zinaida Greceanâi.

„E o nouă partidă de șah. Acest Parlament va rămâne în istorie ca având cel mai multe declarații care nu s-au respectat”, a menționat deputatul PD Nicolae Ciubuc.

Unii deputați din opoziție au propus modificarea denumirii acestei declarații.

„Să fie redenumită în felul următor - mic tratat de manipulare a majorității parlamentare cu privire la dezacordul dizolvării Parlamentului”, a propus Arina Spătaru. „Sau - „dezacordul grupării criminale Șor, Plahotniuc și a alte grupări criminale”. Vă rog să puneți la vot”, a cerut Dan Perciun.

„Asemenea propuneri n-o să supun votului niciodată. E clar?”, a spus Greceanâi.

După lungi dezbateri, declarația a fost aprobată cu voturile a 54 de deputați

Noutăţile partenerilor

comentarii: