image
Sursa foto: Profimedia Images

Nou scandal UE-AstraZeneca după ce carabinierii au descoperit 29 de milioane de doze în Italia; Cui era destinat lotul

O percheziţie a carabinierilor la o fabrică din Italia unde au fost descoperite 29 de milioane de doze de AstraZeneca, se află la originea unui nou scandal între compania producătoare de vaccinuri anti-COVID şi Uniunea Europeană, pe fondul nemulţumirilor tot mai mari legate de rata scăzută de vaccinare din ţările europene, informează Politico, citat de Digi24.

Descoperirea făcută de carabinieri a fost scânteia care a aprins un nou scandal între compania producătoare de vaccinuri anti-COVID şi Uniunea Europeană şi provocat critici dure din partea oficialilor UE.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reluat tonul dur faţă de AstraZeneca şi a sugerat o posibilă blocare a exporturilor de vaccin de către Uniunea Europeană. 

„Respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări”, a spus şefa Comisiei Europene.

„Cerem urgent explicaţii! AstrZeneca depozitează zeci de milioane de doze şi nu respectă contractul cu UE”, a fost reacţia europarlamentarului german Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European.

În realitate, lotul de 29 de milioane de vaccinuri din fabrica AstraZeneca din Italia era destinat Belgiei. Din acestea, conform companiei producătoare, 13 milioane sunt alocate programului COVAX destinat distribuţiei de vaccinuri în ţările sărace şi în curs de dezvoltare, iar restul urmează a fi livrate direct ţărilor UE.

Fabrica percheziţionată de carabinieri este deţinută de Catalent, companie la care AstraZeneca a trimis dozele de vaccin pentru a fi împachetate şi pregătite de distribuţie.

„Poliţia nu a descoperit nimic în neregulă cu actele firmei”, a declarat un purtător de cuvânt al fabricii.

Ce s-a întâmplat în acest caz arată cât de jos a ajuns încrederea între autorităţile europene şi producătorul AstraZeneca (AZ), arată Politico.

Percheziţia carabinierilor italieni a fost declanşată după ce oficialii UE au criticat public AstraZeneca pentru întârzierile în livrarea dozelor de vaccin promise, iar Ursula von der Leyen a ameninţat cu blocarea de către UE a exporturilor de vaccin. După ce a fost contactat de Comisia Europeană, premierul Italiei, Mario Draghi, a solicitat o anchetă în acest sens ministerului italian al Sănătăţii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: